Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalafiorowa z kurkumą i grzankami

Tekst i foto Danka Daniłowska 17.01.2013

Bardzo prosta, błyskawiczna zupa, którą możesz zmiksować lub podać z grzankami i kleksem śmietany. Ma niesamowicie żółty kolor - to zasługa kurkumy. Syci, choć dzięki składnikom nie jest wysokokaloryczna.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty15 min.średnia

Składniki:

600 g kalafiora (może być mrożony),
1 łyżka masła,
2 bułki kajzerki,
2 łyżki kurkumy,
800 ml warzywnego bulionu (może być z kostki),
200 ml śmietany 9-10%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior umyć lub wyjąć z torebki.

Pokroić na drobne różyczki.

Wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości.

Dosypać kurkumy, zupa zyska wtedy żółty kolor.

Popieprzyć i doprawić do smaku.

Na patelni roztopić masło.

Porwać bułkę na kawałki i zrumienić na maśle.

Jak podawać?

Podawać z kleksem śmietany i zrumienioną bułką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.01.2013 WZW

Tak na prawdę to z tym kolorem to moja robota.

Zgłoś 18.01.2013 Koń Jaki Jest

Dziadku, absolutnie nie ale słyszałem, że ktoś chciał ze Świnek Trzech zrobić szynkę parmeńską i ma teraz mocno ropiejące rany. Trzeba by zapytać czy starym indiańskim sposobem nie przepłukiwał ... Pokaż więcej

Dziadku, absolutnie nie ale słyszałem, że ktoś chciał ze Świnek Trzech zrobić szynkę parmeńską i ma teraz mocno ropiejące rany. Trzeba by zapytać czy starym indiańskim sposobem nie przepłukiwał ich końskim moczem. Plotka pochodzi z pociągu do Grudziądza.

Zgłoś 17.06.2013 gość

A really good awnser, full of rationality!

Zgłoś 04.12.2016 skorpion

Robiłem tą zupę. Bardzo smaczna. Ja dodaję bulionu warzywnego Krakus. Nadaje na prawdę wyśmienitego smaku, a nie zawiera żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Dla mnie składniki są sprawą prioryt... Pokaż więcej

Robiłem tą zupę. Bardzo smaczna. Ja dodaję bulionu warzywnego Krakus. Nadaje na prawdę wyśmienitego smaku, a nie zawiera żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Dla mnie składniki są sprawą priorytetową.