Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalafiorowa z żółtym serem

Tekst i foto andzia.g 01-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20-25 min.?

Składniki:

Mały kalafior (może być mrożony), kawałek pora, 1 marchewka, bulion w kostkach, mąka, śmietana, żółty ser.

Jak przyrządzić:

Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Por umyć i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe i wrzucić kalafiora, pora i marchewkę. Gotować do miękkości kalafiora. W garnuszku rozrobić 2 łyżki mąki z zimną wodą, a potem z 3 łyżkami śmietany. Zaprawić tym zupę. Zagotować. Do miseczek (talerzy) zetrzeć odrobinę żółtego sera, wlać zupę i zamieszać. Od razu podawać.

Jak podawać?

Podawać z makaronem (szerokie wstążki, świderki, łazanki).

Uwagi:

Można dodać koperek suszony (w trakcie gotowania) lub posiekany świeży (po wyłączeniu gazu).
Starty żółty ser można wrzucić bezpośrednio do garnka z ugotowaną zupą, praktyczniej jednak będzie wsypywać go na talerze przed podaniem - nie każdy lubi żółty ser, poza tym można wtedy dać tyle, ile komu pasuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2008 gosc

Zgłoś 08.05.2008 stach

Zgłoś 08.05.2008 stan

zupka dobra wlasciwie kazda zupa warzywna z dodatkiem sera twardego jest pyszna