Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalafiorowa zupa błyskawiczna

Tekst i foto Blue7 08-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
49 złprosty20 min.?

Składniki:

- 1 i 1/2- kostki rosołowej (np. rosół z indyka z warzywami),
- 3 serki topione (podłużne prostokątne) np. Hochlland śmietankowy, z ziołami, pieczarkowy,
- kalafior z mrożonki lub świeży,
- cebula,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Do litra wrzątku wrzucamy 1 lub 1,5 kostki rosołowej, następnie kalafior. Gdy się podgotuje, dodajemy zarumienioną, podsmażoną na patelni na oleju cebulę, następnie dodajemy po mału pokrojone na kawałki serki. Wystarczy doprawić i zagotować. Można dodać zieleninę i podawać np. z grzankami.

Uwagi:

Jest to zupa dyżurna, dla tych, którym nie przeszkadza wyczuwalny smak zup na kostkach rosołowych. Czasem można zjeść coś szybkiego i mniej zdrowego, a wariacji tej zupki jest mnóstwo.
WAZNE: trzeba uważac z kostkami rosołowymi. Osobiście uważam, że kostka na pół litra wody to zdecydowanie za dużo i wywar staje się zbyt słony. Tym bardziej, ze następnego dnia sól w zupach na kostkach rosołowych jest jeszcze bardziej wyczuwalna.
Mi smakuje według proporcji, które podałam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2004 wiola

tak a niepisecie ze dobra jest z zasmazka

Zgłoś 11.08.2004 Blue7

Mozna dla smaku dodac do zupy kawalek startego na tarce swiezego ogorka.

Zupe mozna zrobic tez na bazie nie kalafiora, a pieczarek.

Zgłoś 31.10.2004 Ala

Ta zupa faktycznie jest szybka, ale jak ktoś ma więcej czasu, to polecam jednak zrobienie wywaru z kurczaka. Zamiast sera dodam też następnym razem po prostu śmietanę.

Zgłoś 13.11.2004 estee

tak szybka jak obrzydliwa! co to za dziwny pomysl dodawania serka topionego do zupy? Jak dla mnie profanacja! le chyba jestem tradycjonalistka. Wlasnie sprobowalam tego po raz pierwszy w zyciu i... Pokaż więcej

tak szybka jak obrzydliwa! co to za dziwny pomysl dodawania serka topionego do zupy? Jak dla mnie profanacja! le chyba jestem tradycjonalistka. Wlasnie sprobowalam tego po raz pierwszy w zyciu i niestety ale zawartość garnka zostanie nezwlocznie usunieta.

Zgłoś 01.03.2005 Henio

Z tym kalafiorem to jest tak, na dwa razy. Pierwsza cz??? kalafiora ma sie rozgotowa? dla smaku i zapachu. Druga za? jest CHRUPKA. ?mietana obowi?zkowo kwa?na. No i m?ode kartofelki. Cholernie l... Pokaż więcej

Z tym kalafiorem to jest tak, na dwa razy. Pierwsza cz??? kalafiora ma sie rozgotowa? dla smaku i zapachu. Druga za? jest CHRUPKA. ?mietana obowi?zkowo kwa?na. No i m?ode kartofelki. Cholernie lubi? zapach kalafiora. To? to przecie? kwiat.

Zgłoś 27.01.2006 alka

rozne zupy kalafiorowe znam alez serkami to jeszcze nie słyszałam to musi byc wstretne fe obrzydlistwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 26.03.2006 ania89

zupkę próbowałam i gorąco polecam! jest przepyszna!!!! rodzinka prosiła o dokładkę;) a zupę z serkiem topionym sama już nie razrobiłam i to nadaje taki... delikatny smak

Zgłoś 18.12.2006 ktoś

a ja moją kalafiorkową zasypuję ryżem, też bardzo dobra

Zgłoś 04.06.2008 słodzik

Jak na kilka minut to całkiem nieźle. Brawo za improwizację, .... i ten serek :):):)

Zgłoś 10.12.2009

Zupka wcale nie jest zla, choc ja robie na wywarze ze skrzydelek i w wersji kremowej. Polecam rowniez dodac 1 serek do kremu z brokulow lub goszku.;)

Zgłoś 10.12.2009 Fall-From-Grace

Zupka wcale nie jest zla, choc ja robie na wywarze ze skrzydelek i w wersji kremowej. Polecam rowniez dodac 1 serek do kremu z brokulow lub goszku.;)