Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kalarepki faszerowane

Tekst i foto rud@ 11-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.mało

Składniki:

- kalarepki (przepis na 3 os.),
- 20 dag pieczarek,
- 2 jajka,
- 3 łyżki koperku,
- sól, pieprz,
- pół kubka śmietany,
- czubata łyżka mąki,
- olej.

Jak przyrządzić:

Kalerepki umyć, obrać,włożyć do gotującej sie wody, gotować 15 min. Pieczarki umyc, pokroic w kostkę i smazyć ok. 15 min. Jedno jajko ugotowac na twardo, drugie zostawić surowe. Gdy pieczarki ostygną,połączyć z pokrojonym drbniutko jajkiem, koperkiem (jedną łyżkę odłożyć) i jajkiem surowym, sól i pieprz do smaku. Kalarepki wystudzić, odciąć "kapelusze", wydrążyć, pozostawiając ok. 1 cm ścianki. Wypełnić przygotowanym farszem. Pozostałe resztki kalarepki posiekać lub rozdrobnic widelcem. Wrzucić do garnka (woda na ok. 2 cm), dołożyć kalarepki z farszem, przykryć garnek i dusić znowu ok. 15 min. Śmietanę rozkucić z mąką, wlać do powstałego sosu, wsypać koperek. Gotowe!

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, nóż, łyżeczka do wydrążania.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale inne warianty również mile widziane.

Uwagi:

Danie bardzo sycące, pyszne tanie, i co ważne niskokaloryczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.03.2005 gosicolek

naprawde bardzo smaczne! polecam wszystkim, tylko kalarepke trzeba troche dluzej niz 15 minut pogotowac.

Zgłoś 03.07.2007 Twinka

danie dobre, tylko faktycznie kalarepki wypadałoby dużo dłużej gotować i potem może jeszcze całość zapiec w piekarniku. Chyba ze ktoś wyjatkowo lubi te warzywa w formie "chrupkiej"..Pokaż więcej

danie dobre, tylko faktycznie kalarepki wypadałoby dużo dłużej gotować i potem może jeszcze całość zapiec w piekarniku. Chyba ze ktoś wyjatkowo lubi te warzywa w formie "chrupkiej"..