Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kaliszanka

Tekst i foto senator 05-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty30 min.-

Składniki:

podwójna pierś kurczaka,
25 dag żółtego sera (zwyczajowo daję morski),
papryka czerwona świeża,
koperek,
2 jaja,
łyżka mąki ziemniaczanej,
świeże zioła,
vegeta,
pieprz,
oliwki,
sos:
majonez,
serek homo naturalny,
koperek,
czosnek.

Jak przyrządzić:

Pierś z kurczaka, paprykę oraz ser kroimy w kostkę i do michy, koperek drobniutko siekamy i do michy, wbijamy dwa jaja, dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej oraz posiekane świeże zioła oraz vegetę (do smaku odrobina pieprzu). Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Po odstaniu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwkę. Masę, którą mamy w misce należy jeszcze raz przemieszać i łyżką kłaść na oliwce, powinno wyjść coś na wzór małych racuszków. Istotne, aby oliwa była mocno rozgrzana w momencie nakładania kaliszanek. Opiekamy z obu stron po ok 3 min.
Sos:
Czubata łyżka majonezu Winiary, serek 140g homo naturalny, 2 ząbki czosnku, koperek, wszystko w naczynie, potraktować blenderem. Podawać kaliszanki polane sosem i z posiekanymi oliwkami.

Jak podawać?

Podajemy na kwadratowych talerzach oprószonych ziołami oraz koniecznie z białym winem.

Uwagi:

Danie rewelacyjne. Polecam
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.04.2008 chela,

przepis brzmi fajnie ale dlaczego kwadratowe talerze??? na okraglych nie pasuje?

Zgłoś 07.04.2008 senator,

to takie zboczenie z kwadratowymi, poza tym okragle kaliszanki pasuja do kwadratowych talezy, ot tyle:)

pozdrawiam