Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kalmar smażony

Tekst i foto Madzia 04-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 porcje17 złprosty5 min.średnio dużo

Składniki:

- 1 kalmar,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Kalmara pokroić w krążki, posolić, popieprzyć, otoczyć w mące, potem w rozbełtanym jajku, na koniec otoczyć w bułce tartej i usmażyć (najlepiej na głębokim oleju). Podawać najlepiej z plasterkiem cytryny.

Czas przygotowania:

Kalmara smaży się tak jak rybę. Jeżeli nie chcecie, aby był lekko gumowaty, przed pokrojeniem, należy go krótko podgotować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.11.2002 x

rzeczywiście jest o'k

Zgłoś 20.07.2004 Samanta

Robilam kalamary w ten sposob , jak sie lekko podgotuje , smakuje bosko, jest po prostu pyszny,

Zgłoś 11.11.2004 stefanpr

Tak przyrządzaliśmy kalmara na statku. Po oczyszczeniu i usunięciu fiszbin, tuby gotowaliśmy w osolonej wodzie okolo 15 min. Potem kroiło się tuby na krążki lub paski grubości5 do 7 mm. Duże il... Pokaż więcej

Tak przyrządzaliśmy kalmara na statku. Po oczyszczeniu i usunięciu fiszbin, tuby gotowaliśmy w osolonej wodzie okolo 15 min. Potem kroiło się tuby na krążki lub paski grubości5 do 7 mm. Duże ilości pociętego kopru (jeżeli był to krótki czas po wyjściu z Cape Town, to był świeży), albo suszonego mieszaliśmy z majonezem i śmietaną a potem zalewaliśmy kalmary tym sosem. Wspaniałe. Pozdrowienia.

Zgłoś 13.01.2005 sfinks

Proponuje kawałki kalmarów maczać przed smażeniem w cieście naleśnikowym ze znaczna ilością koncentratu pomidorowego . Tak przygotowywana zagrycha wendrowała na nasze stoły suto zakrapiana najle... Pokaż więcej

Proponuje kawałki kalmarów maczać przed smażeniem w cieście naleśnikowym ze znaczna ilością koncentratu pomidorowego . Tak przygotowywana zagrycha wendrowała na nasze stoły suto zakrapiana najleprzą na świecie - polska wódką -w trakcie rejsu badawczego Morskiego Instytutu Rybackiego M.S BOGUCKI

na Pacyfiku .

Pozdrawiam wszystkich uczestników tej wyprawy, oraz koleżanki i kolegów MIR-u w Gdyni.

Darek z ,, Nowych Łowisk " prof. POPIELA i ,,Bałtyku " Jana Netzla.

p.s

kawałki kalmarów gotować z dodatkiem kostek magii nie dłużej niż 15 minut , bo mięso kalmara zrobi sie twarde i trzega będzie je gotowac ponad 1,5 godziny.

Zgłoś 20.04.2009 Don

jest to jeden z najstarszych przepisów na kalmary ale i najlepszy :)))

Zgłoś 06.02.2012 klermony

Kalmary są bardzo fajnym pomysłem na kolację :) Polecam spróbować sałatki z kalmarów: http://owocemorza.blogspot.com/2012/01/saatka-z-kalmarami.html