Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kanapka Pan Bagna

08.11.2010

Znakomita francuska kanapka pochodząca z rejonu Nicei. Można ją kupić w kilku wersjach, niemal w każdej nicejskiej piekarni, gdzie oprócz wielu gatunków pieczywa można nabyć w czasie lunchu gotowe kanapki. Oprócz znakomitego smaku ma podstawową zaletę, przygotowuje się ją poprzedniego dnia, by składniki oddały bagietce swój smak. Idealne rozwiązanie, gdy nie mamy rano czasu na przygotowanie sobie kanapek do pracy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty10 min.średnia

Składniki:

1 długa bagietka,
1 mała czerwona cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek,
3 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe),
½ zielonej papryki,
15 dag żółtego sera - miękkiego i ostrego w smaku (w oryginale – fontina),
10 czarnych oliwek,
kilka listków bazylii lub natki pietruszki, sól i pieprz.

Dodatkowo: folia kuchenna.

Jak przyrządzić?

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie talarki i moczymy ją w dużej ilości zimnej wody co najmniej 1 godzinę.

Następnie dokładnie ją odcedzamy i osuszymy.

Bagietkę kroimy na pół i smarujemy oliwą.

Pomidory kroimy w plasterki i kładziemy na jednaj połówce bagietki.

To samo robimy z papryką a następnie na te warzywa kładziemy cebulę, ser i pokrojone w plasterki oliwki.

Całość posypujemy listkami bazylii i doprawiamy solą i pieprzem.

Składamy połówki bagietki i ciasno zawijamy folią.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, po wyjęciu kroimy na grube plastry.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2013 gość

fajna ta biagietka