Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapitalne kotleciki mielone

Tekst i foto KrysiaMisia 18-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje? złprosty40 min.?

Składniki:

- 50 dkg mielonego mięsa indyczego lub indyczo-cielęcego lub indyczo-wieprzowego,
- 2 bułki,
- 1/2 l mleka,
- pęczek natki pietruszki,
- sos sambal (taka przyprawa, jak się uda komu dostać),
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku, maggi
bułka tarta,
- cebula,
- 2 jajka,
- ew. czosnek (ale to bez sosu sambal),
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Bułki kroimy na kawałki i zalewamy zimnym mlekiem. Czekamy, aż napęcznieją. Odcedzamy (ściskając w dłoniach, tak średnio mocno).
Mięsko do miski, do mięska dodajemy jajka, drobniutko pokrojoną cebulkę, pietruszkę,odcedzone bułki, 1-2 łyżki (płaskie) bułki tartej, sól, pieprz (sporo), ew.sos sambal (ostrożnie, ostry), kilka kropel maggi, szczyptę papryki w proszku.
Wyrabiamy na jednolitą masę. Próbujemy, czy dość doprawiona.
Dłońmi umoczonymi w zimnej wodzie formujemy zgrabne placuszki i kładziemy na rozgrzany dość mocno olej. Smażymy na złoto, osączamy na papierowym ręczniku. Dobre na ciepło i na zimno.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni, oczywiście patelnia.

Uwagi:

Doskonale smakują z sosem pieczarkowym (ok. 50 dkg pieczarek ścieramy na tarce jak ogórki na mizerię, dusimy na maśle lub margarynie, aż zmiękną, dolewamy trochę wody, solimy, pieprzymy, dodajemy vegety, odrobinę maggi, zagęszczamy 2 łyżeczkami mąki rozprowadzonymi wcześniej w pół szklanki zimnej wody. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki śmietany). Ciepłym sosem polewany ciepłe kotleciki.
Dla uczciwości podaję, że jest to przepis Marka Niedźwiedzkiego, bardzo wart rozpowszechnienia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2003 LATRAVIATTA

Krysiu - Misiu - ja tez jestem fanką maggi!!! Pozdrawiam cieplutko i biję brawo Twoim przepisom!!!

Zgłoś 25.08.2003 KrysiaMiśka

LaTraviatto - bardzo Ci dziękuję !...

Fakt, jestem fanką maggi - co zresztą widać. Nieprzekonanych pocieszam, że maggi niekoniecznie ZNAĆ w potrawie, a smak podnosi, że hej!.....

... Pokaż więcej

LaTraviatto - bardzo Ci dziękuję !...

Fakt, jestem fanką maggi - co zresztą widać. Nieprzekonanych pocieszam, że maggi niekoniecznie ZNAĆ w potrawie, a smak podnosi, że hej!.....

Zgłoś 01.09.2003 niezdecydowany

mieso z indyka i na oleju ? Proponuję wieprzowine na smalcu smakuje ludzko i jest zdrowsze ze względu na tłuszcze nasycone

Zgłoś 02.09.2003 KrysiaMiśka

Niezdecydowany -

jak wola Twoja!.... Ja te mielone robię z indyczego, bo są mięciutkie i delikatne wtedy. Smaku smalcu zaś nie lubię. Proponuję - spróbuj raz po mojemu, a potem po swojemu... Pokaż więcej

Niezdecydowany -

jak wola Twoja!.... Ja te mielone robię z indyczego, bo są mięciutkie i delikatne wtedy. Smaku smalcu zaś nie lubię. Proponuję - spróbuj raz po mojemu, a potem po swojemu. OK?

Zgłoś 07.09.2003 storczyk

proponuję do tak pysznej potrawy dodać--------w sezonie kiedy są jabłka antonówki ------podczas pieczenia na patelni jedno jabłko pokrajane w małe cząstki , jabłko da nam wsponiały aromat oraz z... Pokaż więcej

proponuję do tak pysznej potrawy dodać--------w sezonie kiedy są jabłka antonówki ------podczas pieczenia na patelni jedno jabłko pokrajane w małe cząstki , jabłko da nam wsponiały aromat oraz zagęści nam sos .pychota ------smacznego!

Zgłoś 16.09.2003 avi

Zrobilam i dodoalam kilka kropel maggi. Wydaje mi sie, ze kilka kropel to tylko przenosnia. Dzis dodam wiecej. Poza tym sa lekkie i smaczne. Polecam. Aha potrawa ta rzeczywiście potrzebuje sporo... Pokaż więcej

Zrobilam i dodoalam kilka kropel maggi. Wydaje mi sie, ze kilka kropel to tylko przenosnia. Dzis dodam wiecej. Poza tym sa lekkie i smaczne. Polecam. Aha potrawa ta rzeczywiście potrzebuje sporo pieprzu:-) Pozdrawiam

Zgłoś 17.09.2003 avi

Dodałam za dużo maggi i kotlety zrobiły się kwaśne. Uważajcie więc na tę przyprawę. Jej się naprawdę dodoaje kilka kropel. A mogły być takie pyszne:-( Oczywiście to moja wina. Przepis jest ok.Pokaż więcej

Dodałam za dużo maggi i kotlety zrobiły się kwaśne. Uważajcie więc na tę przyprawę. Jej się naprawdę dodoaje kilka kropel. A mogły być takie pyszne:-( Oczywiście to moja wina. Przepis jest ok.

Zgłoś 21.09.2003 ryś

Chciałbym to zrobic, ale nie wiem ile mniej więcej soli uzyc na taką ilośc mięsa? NIgdy nie robiłem nic z mięca mielonego .... podajcie jakąś miarkę, prosze ;)

Zgłoś 06.10.2003 KrysiaMisia

Avi - pozdrawiam, z maggi - owszem, trzeba ostrożnie, ale zostań jej fanką, bo warto !

A co do soli - to jest trudnawe, tak określić - po prostu robi się to "do smaku", ja myślę... Pokaż więcej

Avi - pozdrawiam, z maggi - owszem, trzeba ostrożnie, ale zostań jej fanką, bo warto !

A co do soli - to jest trudnawe, tak określić - po prostu robi się to "do smaku", ja myślę, że daj trzy szczypty, tak do palców, wyrób dobrze, odczekaj chwilę i sporóbuj po prostu surowego mięsa - ma być pikantne, nie może być mdłe.

Powodzenia.

Zgłoś 05.02.2004 lalapupu

Wiesz dlaczego jestes fanka maggi - bo w maggi jest glutamian sodu, podnosnik smaku i zapachu. Zamiast tego lepiej urzywaj przypraw ziolowych i korzennych.

Zgłoś 04.02.2005 Moncia

Dzieki skorzystalam z przepisu na sos z pieczarek pycha!!

Zgłoś 06.12.2008 grizzly

na pewno będzie lepsze jeśli mięso kupisz i zmielisz w domu sama bo to ze sklepu to przeważnie mielony pies razem z budą , naprawdę

Zgłoś 03.05.2012 Ewa

Probujemy mase? Na surowo??? Kotleciki wyszly mi bardzo smaczne!