Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniaczek na ogonie

Tekst i foto KOMO 14-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni60 min.-

Składniki:

1 ogon wieprzowy (najlepiej wędzony), 70 dkg kapusty kiszonej, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 1 grzybek suszony, 5 ziemniaków, 25 dkg boczku, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, łyżeczka przecieru pomidorowego.

Jak przyrządzić:

Na ogonie, marchewce, pietruszce, selerze ugotować wywar w trakcie gotowania dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Należy dodać również suszonego grzyba. Na patelni wytopić boczek dodać posiekaną cebulkę i smażyć do lekkiego zarumienienia. Usmażony boczek wraz z cebulą wybrać z patelni łyżką cedzakową i odstawić. Na tłuszczy wytopionym z wcześniej smażonego boczku dusić kapustę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości. Tak wcześniej przygotowane składniki łączymy wszystkie razem doprawiając do smaku i gotujemy jeszcze 10 min, pod koniec gotowanie zupkę podprawiamy przecierem pomidorowym - gotowa do podania.

Uwagi:

Czasem podprawiam zupkę gotową, zupą ogonową w proszku. Zupę najlepiej przygotować z trzy godziny przed podaniem wtedy do czasu podania pięknie wszystko się połączy i jest masakra.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.01.2011 waca

średniawka, jadałem lepsze...

Zgłoś 09.11.2009 annna,

Wydalam 15 Euro na przyprawy kawal ogona itp i wyszala mi wedlug tego przepisu kupa kwasnej kapuchy

Zgłoś 12.12.2009 sMAKosz

Bomba !!! idę wcinać nie wiem czy żonka zdąży wrócić z pracy na kapuśniaczek czy na zapaszek po nim... przepis zmodyfikowałem dodając żeberka wieprzowe, POLECAM !!!

Zgłoś 26.11.2009 Maciuś,

Zajebisty - POEZJA SMAKU

Zgłoś 24.11.2009 POPIUK,

OSTATNI RAZ TAKIE CUDO ZAJADAŁEM U BABCI NA WSI, DZIĘKUJE ZA PRZEPIS, SKORZYSTAM JESZCZE WIELE RAZY

Zgłoś 24.11.2009 KaRiNkA,

ok

Zgłoś 24.11.2009 KOMO,

Anno spróbuj ugotować trochę więcej wywaru, spróbuj również kapustę jak przyniesiesz ze sklepu(bardzo kwaśną - przepłucz wodą) to wszystko co mogę Ci doradzić żeby wyszedł kapuśniaczek a nie gar... Pokaż więcej

Anno spróbuj ugotować trochę więcej wywaru, spróbuj również kapustę jak przyniesiesz ze sklepu(bardzo kwaśną - przepłucz wodą) to wszystko co mogę Ci doradzić żeby wyszedł kapuśniaczek a nie gar kwaśnej kapuchy = dziękuje za komentarz = pozdrawiam i mam nadzieję że następnym razem wyjdzie lepszy...

Zgłoś 24.11.2009 Marcin,

Zrobiłem wczoraj tą masakrę na obiad miałem nadzieję że coś zostanie na dzisiaj - nie było takiej możliwości - dokładałem rodzince z wielką przyjemnością - teraz kapuśniak tylko i wyłącznie ... Pokaż więcej

Zrobiłem wczoraj tą masakrę na obiad miałem nadzieję że coś zostanie na dzisiaj - nie było takiej możliwości - dokładałem rodzince z wielką przyjemnością - teraz kapuśniak tylko i wyłącznie z tego przepisu, tylko że ja użyłem 50 dkg kapusty i dodałem słoiczek przecieru.

Zgłoś 24.11.2009 młoda,

Przepis rewelacja - POZDROWIONKA

Zgłoś 17.11.2009 kuchareczka,

A ja gotowałam właśnie z tego przepisu i wyszła rewelacja, może za mało wody użyłaś anno,ale tak to jest z niezbyt doświadczonymi "Paniami Domu"...

Zgłoś 17.11.2009 paula,

Mniam, mniam, przepis naprawdę rewelacyjny - dziękuję za wstawkę i pozdrawiam...

P.S. JAK KAPUŚNIAK TO TYLKO NA OGONIE !!! !!! !!!

Zgłoś 27.01.2010 Ferdek

Gitarka kurde ;)

Zgłoś 08.08.2011 Maysia

Pycha

Zgłoś 20.06.2010 Wiechu

To jest to !!!

Zgłoś 16.05.2011 miskol

annna dobrze ze przeliczasz na euro bo jesteśmy w unii ale kur.... 60 zł za kapuśniak to chyba lekka przesada dla wojska bym nagotował a co do przepisu rewelka, polecam

Zgłoś 14.12.2012 Agnieszka

Witam, kapuśniak pycha i nie marudzić. Mam tylko kłopot z zakupem wędzonego ogona.

Zgłoś 20.02.2016 gość

Jeśli jest masakra to po co gotować?Podaj taki przepis,żeby było pysznie.

Zgłoś 20.02.2016 gość

Jeśli wyszła masakra to po co gotować?Podaj taki przepis,żeby było pysznie