Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapuśniaczki

Tekst i foto Grazka 12-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
14 porcji15 złśredni25-30 min.srednio dużo

Składniki:

Ciasto:
- 50dkg mąki,
- 2 jajka,
- 4 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- kostka margaryny,
- sól,
- pieprz,
- starta gałka muszkatułowa
- i smietana.

Nadzienie:
- 40 dkg kapusty,
- kilka suszonych grzybów,
- łyżka oleju (słonecznikowego lub sojowego),
- cebula,
- jajko,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Z drożdży i mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatułowa i na końcu rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę ugotować z grzybami (moga być rownież pieczarki), odcedzić, drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę, surowe jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrosnięte ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty. Każdy prostokąt - po umieszczeniu w jego środku wałeczka nadzienia - zawinąć, ułożyć na wysmarowanej blasze. Gdy podrosną, posmarować je śmietaną lub rozbitym jajkiem i upiec na złoty kolor. Wystudzone kapuśniaczki przechowuje się w garnku pod szczelnym przykryciem, a odgrzewa w miarę potrzeby. Są pyszne rownież do czerwonego barszczu i na Wigilię. Smacznego!

Jak podawać?

Na gorąco smaczniejsze z barszczykiem czerwonym - pychotka!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.12.2003 Meg

Szukalam takiego przepisu na Wigilie:) dzieki

Zgłoś 14.04.2004 Eliska

Rzeczywiscie bardzo pyszne, zajadaliśmy się tymi cudami. No i można zrobić w wersji placka nadziewanego a potem można odgrzać w piekarniku ;-)

Zgłoś 15.02.2005 Teofila

ile się piecze takie kapuśniaczki i w jakiej temp.?

Zgłoś 31.05.2005 hania

ale ten czas to chyba kilka razy dłuższy

Zgłoś 03.12.2006 Jola

Kapuśniaczki są pyszne.Można je zrobić wcześniej i na wigilie odgrzać w piekarniku do barszczyku.

Zgłoś 29.12.2006 busio

Super.Dzienks. :-)

Zgłoś 03.04.2007 Jolunia

Dziś chcę zrobić ten przysmak.......bo bardzo smakują mi kupne kapuśniaczki zwłaszcza spod telegrafu...mniam. Dzięki za przepis.

Zgłoś 13.01.2011 myk

Piecze się w piekarniku nastawionym na 200 *C przez ok 25 minut.Wiadomo -zależy od pieca i ciasta.

Zgłoś 30.09.2008 monia

czy moze mi ktos powiedziec ile sie piecze te kapusniaczki?

Zgłoś 17.06.2013 gość

That hits the traegt perfectly. Thanks!