Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak bez mięsa

Tekst i foto wolny 30-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
102 złprosty30 min.?

Składniki:

- 0.5 kg kapusty kiszonej [0.7zl]
- 0.3 kg ziemniakow [0.25zl]
- 3 zabki czosnku [0.2g]
- pol malej cebuli [0.2zl]
- jakas "przyprawa do zupy" zamiast kostek/miesa
- pieprz
- ziele angielskie
- majeranek
- 4 listki laurowe
- sol
- olej
- maka
- woda

Jak przyrządzić:

Kapuste gotujemy z mala iloscia wody. Tak jakbysmy robili zwykla kapuste. Nastepnie dodajemy przyprawy/pokrojone zabki czosnku i gotujemy wszystko przez jakies 10 minut. Po 10 minutach dolewamy wody do zadanej ilosci zupy.
Dosypujemy "przyprawy do zupy" [1 lyzka].

W miedzyczasie gotujemy ziemniaki, wazne by sie nie rozgotowaly. Nastepnie odcedzamy je do garnka, wlewamy troszke oleju, dodajemy troszke pieprzu, soli oraz pokrojona cebule. Wszystko ladnie podsmazamy przez 2 minuty by sie cebulka zarumienila i wrzucamy zawartosc garnka do zupy.
Zuper dokladnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Zageszczamy maka. Gotujemy jescze kilka minut i podajemy :)

Uwagi:

Przepis mega prosty i szybki w wykonaniu. Nie zawiera miesa co poniktorzy uznaja za plus. Wszystko jest naturalne i wiemy co jemy :)

Polecam ta zupke studentom gdyz notorycznie nie maja oni kasy :) :P

To moj pierwszy kapusniak w zyciu i szczerze mowiac wszystko improwizowalem ale wyszedl naprawde smaczny :)

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2005 Elle

Gratuluję! Przepis wygląda znakomicie. Tylko ten olej...

Zrobię w tygodniu i powiem jak wyszedł.Popieram improwizacje

Zgłoś 18.02.2005 Ulik

Przyznam, że nie gotowalam żadnej zupy na oleju może jest i dobra , ja osobiście gotuje z reguły kapuśniak na kościach wędzonych. Do kapuśniaku dodaję starte w mikserze warzywa i ziemniaki start... Pokaż więcej

Przyznam, że nie gotowalam żadnej zupy na oleju może jest i dobra , ja osobiście gotuje z reguły kapuśniak na kościach wędzonych. Do kapuśniaku dodaję starte w mikserze warzywa i ziemniaki starte na tarce jarzynowej (u mnie nie chcą jeść kapuśniaku z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i dlatego muszę oszukiwać)

Zgłoś 29.05.2007 Barbie

Wyszło :)

Ziemniaki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę i przysmażyłam razem na oleju - i tak dopiero dodałam do całej zupy. Zobaczymy, jak się domownikom spodoba XD W każdym razie, dziękuję ... Pokaż więcej

Wyszło :)

Ziemniaki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę i przysmażyłam razem na oleju - i tak dopiero dodałam do całej zupy. Zobaczymy, jak się domownikom spodoba XD W każdym razie, dziękuję za przepis! Kapuśniaczek palce lizać.

Zgłoś 10.11.2006 bruno

\Jest pychota tylko ja smażę cebulkę na złonińce

Zgłoś 05.11.2006 inerka

A dla mnie przepis w płeni jasny :) Ziemniaki z cebulka podsmazamy i po 2 minutach do gara z gotujaca sie kapucha.

Brzmi smakowicie dzisiaj robie taki obiad :)

Zgłoś 25.11.2006 Ic0n

Wyszedł mi bigos, ale też jest dobry;)

Zgłoś 15.05.2007 artur

ZGŁODNIAŁEM, ZNALAZŁEM, ZROBIŁEM, ZJADŁEM. przepis tak prosty że nawet ja kuchenny ignorant i antytalenicie dokonało tego cudu kulinarnego. troche sie zamotałem z tą zasmarzką, przypomniałem so... Pokaż więcej

ZGŁODNIAŁEM, ZNALAZŁEM, ZROBIŁEM, ZJADŁEM. przepis tak prosty że nawet ja kuchenny ignorant i antytalenicie dokonało tego cudu kulinarnego. troche sie zamotałem z tą zasmarzką, przypomniałem sobie jak mama to robiła i spróbowałem to powtórzyć hm umówmy sie ze to wyszło tak Jej.

PODSUMOWANIE : Mniam Mniam Mniam. polecam ten przepis, łatwizna no i smacznego

Zgłoś 14.06.2007 Marta

Włąsnie przyrządziłam to cudeńko i jestem bardzo zadowolona (i najedzona też). Nie tylko z resztą moja podniebienie zostało tak wyśmienicie uraczona, jak i również wszystkich domowników. Wielkie... Pokaż więcej

Włąsnie przyrządziłam to cudeńko i jestem bardzo zadowolona (i najedzona też). Nie tylko z resztą moja podniebienie zostało tak wyśmienicie uraczona, jak i również wszystkich domowników. Wielkie ukłony w stronę pomyśłodawcy.

Palce lizać!!! Polecam każdemu, nawet niewprawionym kucharzom.

Ps: Lecę po dokładkę!

Zgłoś 26.11.2008 Maratea

Zupka smakowo ok:)...

ale dla mnie byla jakos bladawa;)...wiec kolor poprawilo dodanie jednej startej marchewki....

acha i té cebulke chyba lepiej podsmazac bez ziemniakow...bo ... Pokaż więcej

Zupka smakowo ok:)...

ale dla mnie byla jakos bladawa;)...wiec kolor poprawilo dodanie jednej startej marchewki....

acha i té cebulke chyba lepiej podsmazac bez ziemniakow...bo mi sie papka zrobila....:0)...ale to moze wynik braku doswiadczenia przy garach...

Zgłoś 14.12.2007 lencia

DO BRUNA..... slonina jest bardziej kaloryczna od oleju heheh....ale ja osobiscie wybieram OLIWE Z OLIWEK wysokiej jakosci...pozdrawiam

Zgłoś 04.01.2008 leni

POLECAM!

szczególnie dla niemających za wiele w lodówce, niecierpiących zawiłych przepisów kulinarnych, uwielbiających kapuśniak mamuni, także na głód w zmrożonym sopocie.

pozdrawi... Pokaż więcej

POLECAM!

szczególnie dla niemających za wiele w lodówce, niecierpiących zawiłych przepisów kulinarnych, uwielbiających kapuśniak mamuni, także na głód w zmrożonym sopocie.

pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 20.01.2008 as

Ja uwielbiam kapusniak i gotuje go sobie przynajmniej raz w tygodniu. Moj jest nawet latwiejszy niz ten z przepisu. Po prostu kupuje odpowiednia mrozonke z warzywami jakie lubie. Ja najbardziej ... Pokaż więcej

Ja uwielbiam kapusniak i gotuje go sobie przynajmniej raz w tygodniu. Moj jest nawet latwiejszy niz ten z przepisu. Po prostu kupuje odpowiednia mrozonke z warzywami jakie lubie. Ja najbardziej lubie takie w duzych kawalkach z dużą iloscia marchewki, moja mama woli jak jej robie zupe na takich "w paseczki", wrzucam pół kilo kapusty, wybraną mrożonkę. Dwie kostki rosołowe jedna wolowa druga warzywna lub z kury. Przyprawiam pieprzem i czym akurat z pasujacych sie da (bez soli). a potem dorzucam umyte malutkie kartofelki (bez obierania, zachowuja wiecej witamin) Robienie całości trwa 5 minut. Potem juz tylko sie gotuje :)

Z zasmżka to już za dużo garów na raz jak dla mnie :)

Zgłoś 26.01.2008 wiola

super sprawa to jest zupa ok.coś w końcu bez mięsa

Zgłoś 30.01.2008 broda_bwa

Lekko zmodyfikowalem przepisik, ale Ogolnie pyszna zupka wyszla.

Przepis jak najbardziej OK.

Zgłoś 31.01.2008 Joanna

Właśnie jestem w trakcie gotowania :) Wielkie dzięki za przepisik bez mięsa! Jestem wegetarianką i doceniam każdą radę i nowość kulinarną w zakresie gotowania bezmięsnego :) Wielkie dzięki raz j... Pokaż więcej

Właśnie jestem w trakcie gotowania :) Wielkie dzięki za przepisik bez mięsa! Jestem wegetarianką i doceniam każdą radę i nowość kulinarną w zakresie gotowania bezmięsnego :) Wielkie dzięki raz jeszcze :)

Pozdrawiam Joanna

Zgłoś 14.06.2008 helenka rokoko

co wy z tym olejem??? przeciez nie kazali wam go lac do zupy tylko cebule na nim przesmarzyc!!!! ludzie nauczcie sie czytac ja pitole!!!! 17 komentarzy dotyczacych zdziwienia ze zupa z olejem ja... Pokaż więcej

co wy z tym olejem??? przeciez nie kazali wam go lac do zupy tylko cebule na nim przesmarzyc!!!! ludzie nauczcie sie czytac ja pitole!!!! 17 komentarzy dotyczacych zdziwienia ze zupa z olejem jaaaaaaa...... czytac gląby sie nauczta!!!!

Zgłoś 23.08.2008 ludzkiczlowiek

ŚWIETNY pomysł z podsmażanymi ziemniakami w zupie! Zupa jest przepyszna! POLECAM WSZYSTKIM!!!

Zgłoś 26.08.2008 maggie

Super! Robie go juz trzeci raz i co raz wychodzi mi lepszy!!!

Zgłoś 15.09.2008 Iza

Zupa pyszna- zamiast słoniny dodaję boczku wędzonego podsmażonego z cebulką:) szybka , prosta zupa -wyśmienita na jesienne dni:)

Zgłoś 16.09.2008 Żaklina

Witam !

właśnie ściągnęłam przepis by zrobić taką zupę bo mam problem z dwunastnicą a dowiedziałam sie o tym własnie dzisiaj !!! mam nadzieje ,ze ta zupa mi pomoże !! :)

Pozdraw... Pokaż więcej

Witam !

właśnie ściągnęłam przepis by zrobić taką zupę bo mam problem z dwunastnicą a dowiedziałam sie o tym własnie dzisiaj !!! mam nadzieje ,ze ta zupa mi pomoże !! :)

Pozdrawiam !!

Zgłoś 07.07.2009 jarek

szczególnie polana studentom i dętkom tez, gdyż cala kasę wydaja na alkohol

Zgłoś 09.11.2010 Jess

Moi mili olej,oliwa a zwlaszcza oliwa z oliwek staje sie rakotwórcza na podgrzanej patelni.Dlatego radze ograniczac potrawy smazone. Jest takie madre powiedzenie : Nie smaż tego co możesz ugotow... Pokaż więcej

Moi mili olej,oliwa a zwlaszcza oliwa z oliwek staje sie rakotwórcza na podgrzanej patelni.Dlatego radze ograniczac potrawy smazone. Jest takie madre powiedzenie : Nie smaż tego co możesz ugotować , nie gotuj tego co możesz zjeść na surowo :) Ponieważ jak wiadomo wszystko co surowe ma nawięcej energii słonecznej, witamin i minerałów (więcej informacji pod hasłem RAW FOOD) jest najzdrowsze. Ale najabrdziej szkodliwe i niszczące jest smażenie. Ehh.. moze przerobie troche ten przepis aby uniknac smazenia zobaczymy co wyjdzie :) Jesli ktos z was chce smazyc na oliwie z oliwek lepiej zaoszczedzcie nie tylko na pienaidzach ale rowniez na zdrowi i zachowajcie oliwe do sałatek :). Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania sie dlatego irytuje mnie troche to ze w przepisach jak nie mięso, ktore przyczynia sie do wielu chorób jest tłuste i śmeirdzi zwłokami ( w moim subiektywnym odczuciu)to potworne niszczenie owoców natury na patelni ! Ale dziekuje autorce ze moge skorzystac z opcjonalnego przepisu, aby zorientowac sie w proporcjach.

Zgłoś 22.05.2010 gab

właśnie konsumuję:)jestem beznadziejnym kucharzem ale zupa mi smakuje:)niestety nie ma nikogo w domu kto moglby sprobowac razem ze mna i ocenic bo ja lubie sobie schlebiac:)przepis ok:)

Zgłoś 14.10.2010 kate wawa

Zupa pyszna, pamietaj smak kapuśniaka z czasów, gdy jadałam jeszcze mięso, a było to dawno, tyle razy nie miałam odwagi zrobić w wersji bez, bo myślałam, ze smaku nie da się powtórzyć, a tu nies... Pokaż więcej

Zupa pyszna, pamietaj smak kapuśniaka z czasów, gdy jadałam jeszcze mięso, a było to dawno, tyle razy nie miałam odwagi zrobić w wersji bez, bo myślałam, ze smaku nie da się powtórzyć, a tu niespodzianka, wyszła przepyszna, a z tym olejem to ludzie przesadzają, ja dodałam łyżeczkę żeby podsmażyć ziemniaki z cebulą a nie pół butelki....super przepis, pozdrawiam.

Zgłoś 07.11.2012 Dorota

Można sobie darowąć mąkę też będzie pyszny.

Zgłoś 26.05.2013 Agatex

Rzeczywiście jak dla studenta to super wersja :D fajna zupka ;)

Zgłoś 27.10.2013 gość

Wyszła przepyszna! polecam! szybciutka, tania i smaczna. Super przepis!

Zgłoś 17.07.2014 kaibmoz

Polecam dodać KMIN RZYMSKI, dodaje posmaku tak jak kapuśniak powinien smakować!