Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak

Tekst i foto Marcia 16-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-815 złśredni45-55 min.?

Składniki:

Ok. 70 dag kiszonej kapusty, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, 7 cm pokrojonej w paski białej części pora, 10 średnich ziemniaków, 2 cebule (do smaku), 1,5 laski kiełbasy (nie za tłustej), 15 dag boczku wędzonego, 3-4 liście laurowe, odrobina ziela angielskiego, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Do dość sporego garnka wlewamy wodę (tak do połowy), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę, korzeń pietruszki, seler i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie (najlepiej do gotującej się już wody) dodajemy dwie obrane cebule - nie pokrojone! Na patelni podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek (ok. 5 min) i wrzucamy do zupy (najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu). Dodajemy kawałki pora i pokrojone ziemniaki i czekamy, aż będą miekkie, po czym wrzucamy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i gotowe.

Potrzebne przybory:

spory garnek, nóż, deska, patelnia

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi kminek, to przed dodaniem kapusty do zupy można go trochę dosypać do kapusty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.11.2006 laik

A co z kapusta kiszona,nie gotuje sie jej???????????

Zgłoś 01.12.2006 Marcia

gotuje, ale nie dlugo bo ma to do siebie ze szybko robi sie miekka, wystarczy czas jaki zupa potrzebuje zeby przejsc sola i pieprzem.

Zgłoś 17.02.2008 Kayto

No zupa naprawdę pyszna. Przy czym ja najpierw ugotowałem wywar z warzyw i wieprzowych żeberek. A ugotowane mięso po oddzieleniu kości i tłuszczu pokrojone wróciło z powrotem do garnka. No i obo... Pokaż więcej

No zupa naprawdę pyszna. Przy czym ja najpierw ugotowałem wywar z warzyw i wieprzowych żeberek. A ugotowane mięso po oddzieleniu kości i tłuszczu pokrojone wróciło z powrotem do garnka. No i obowiązkowo kminek:) Raz że podnosi walory smakowe dania a dwa, pomaga naszemu brzuchowi:)

PS: LOwelaski -> w twoja szkoła nie być polski ???

Zgłoś 25.10.2007 saidd

elegancko:-)

Zgłoś 06.10.2008 Marcia

nie przejmuję się tym że komuś nie smakuje lub ma swoje zdanie na temat tej zupy - przepisów jest dużo, nikogo nie proszę aby korzystał z mojego. Przykre jest to, że ludzie nie umieją czytać ze ... Pokaż więcej

nie przejmuję się tym że komuś nie smakuje lub ma swoje zdanie na temat tej zupy - przepisów jest dużo, nikogo nie proszę aby korzystał z mojego. Przykre jest to, że ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem... Cieszę się że wam smakuje i życzę smacznego za każdym razem kiedy będziecie ją gotować:)

pozdrawiam

Zgłoś 14.12.2007 lencia

DO MARCI..... kapuste kiszona czy ogorki kiszone zawse wrzuca sie na sam koniec,bo w przypadku kiedy zrobisz to na poczatku czy w srogku gotowania kiedy warzywa beda jeszcze poltwarde ,dojdzie d... Pokaż więcej

DO MARCI..... kapuste kiszona czy ogorki kiszone zawse wrzuca sie na sam koniec,bo w przypadku kiedy zrobisz to na poczatku czy w srogku gotowania kiedy warzywa beda jeszcze poltwarde ,dojdzie do tego ze nie zmiekna wogole!!!....pozdrawiiammm

Zgłoś 20.01.2008 as

lowelaski ty sie naucz cztac porzadnie w tym przepisie jak byk stoi zeby kapuste dodawac na koniec drobno pokrojona. a jak juz sie nauczysz czytac to moze cie ktos do gotowania dopusci.

Zgłoś 20.01.2008 as

lowelaski ty sie naucz cztac porzadnie w tym przepisie jak byk stoi zeby kapuste dodawac na koniec drobno pokrojona. a jak juz sie nauczysz czytac to moze cie ktos do gotowania dopusci. do ugoto... Pokaż więcej

lowelaski ty sie naucz cztac porzadnie w tym przepisie jak byk stoi zeby kapuste dodawac na koniec drobno pokrojona. a jak juz sie nauczysz czytac to moze cie ktos do gotowania dopusci. do ugotowania kapusty wystarczy pare minut, szczegolnie jesli jest dodawana z sokiem z kapusty.

Zgłoś 17.04.2008 Basia

ty glupi Lowelasie-nie popisuj sie!

Zgłoś 09.09.2008 cedark

Przepis jest bardzo dobry, naturalnie trochę go zmodyfikowałem, nie mniej jednak - zupka wyszła fajna.

Tym niepełnosprawnym umysłowo poliglotą (czy poliglotką) nie przejmuj się, w każdym ... Pokaż więcej

Przepis jest bardzo dobry, naturalnie trochę go zmodyfikowałem, nie mniej jednak - zupka wyszła fajna.

Tym niepełnosprawnym umysłowo poliglotą (czy poliglotką) nie przejmuj się, w każdym środowisku można napotkać prymitywnych niedorozwojów ze słabą znajomością języka ojczystego i podstaw savoir vivre. Pozdrawiam...

Zgłoś 06.02.2014 gość

a co z tą cebulką się potem dzieje?