Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak

Tekst i foto danyło 21-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?7 złprosty40 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty, 0,2 kg kiełbasy, 0,2 kg boczku, 5 ziemniaków, 4 l wody, sól, pieprz, kucharek, liść laurowy, ziele angielskie, 2 kostki rosołowe.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do 4 l lekko osolonej wody. Wrzucić 2 kostki rosołowe, dodać kilka listków laurowych i ziele angielskie, gotować 15 minut. Następnie dodać kapustę, gotować. Kiełbasę i boczek podsmażyć, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodać kucharka do smaku i gotować na małym ogniu przez kilka minut, dodać soli i pieprzu do smaku.

Uwagi:

Zamiast kostek rosołowych można zrobić wywar z kości i warzyw. Aby zupa nie była za kwaśna, przepłukać kapustę wodą, ale to zależy od upodobań.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2007 honorata

no! uwaga! biore sie za gotowanie!

Zgłoś 08.05.2007 alexaa

e e e e...

kalorycznosc: wysoka...

kaspusniak powinien byc lekkostrawna zupa jako ze stosuje sie go takze do diety... ale rozumiem.. boczek i kielbacha robi swoje.

Jak ktos ... Pokaż więcej

e e e e...

kalorycznosc: wysoka...

kaspusniak powinien byc lekkostrawna zupa jako ze stosuje sie go takze do diety... ale rozumiem.. boczek i kielbacha robi swoje.

Jak ktos chce mniej kaloryczna to niech wyrzuci z przepisu te 2 skladniki

Zgłoś 26.10.2007 Angela

Jak gotuję kapuśniak na mięsku, potem je kroję i wrzucam do zupy.Nie daję żadnej kiełbasy,czy boczku.Ale jak ktoś lubi... Prócz ziemniaków,dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę.Na koniec posiekana... Pokaż więcej

Jak gotuję kapuśniak na mięsku, potem je kroję i wrzucam do zupy.Nie daję żadnej kiełbasy,czy boczku.Ale jak ktoś lubi... Prócz ziemniaków,dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę.Na koniec posiekana natka z pietruszki lub koperek. Moja wersja jest niskokaloryczna,jeśli ktos ma ochotę- niech spróbuje! Polecam.

Zgłoś 14.12.2007 lencia

DO ANGELI.... na samym miesku zupa wyjdzie kijowa trzeba dodac troche boczku wedzonego i podsmazonego razem z cebulka....a poza tym nie wolno zapominac o warzywach,

sa bardzo wazne!!!!

Zgłoś 14.12.2007 Ariadna

a ja gotuje kapusniak na golonce,( każdy ma swój wypróbowany przepis) a na koniec dodaje zasmażkę co daje zupie jedyny w swoim rodzaju niepowtarzalny smak.

Zgłoś 02.02.2008 majka

pysznośći. uwielbiam kapuśniaka. wyszedł rewelacyjny. Polecam!!!!

Zgłoś 19.07.2008 pawel

dobra cwaniaki a co jak mam wysoki cukier moge to jesc

Zgłoś 22.11.2010 sanchess

zaraz sie za to zabieram, moj pierwszy kapusniak w zyciu, ogolnie jestem oferma kuchenna a to sie wydaje wystarczajaco proste. Jak zrobie to napisze jak wyszlo! :D

Zgłoś 19.01.2010 ON

DOBRA GOTUJE ... PRZEKONALYŚCI MNIE ALE JAK NIE WYJDZIE TO WAS ZNAJDE I .....ZJEM

Zgłoś 02.06.2011

gitara! dzieki!

Zgłoś 27.11.2010 sanchess

Ok wyszło świetne, mój pierwszy kapuśniak zakończony sukcesem, współlokatorka bardzo chwaliła. Ze względu na pojemność garnka dodałem zamiat 4 litrów wody 3,25 l, ilości pozostałych składników b... Pokaż więcej

Ok wyszło świetne, mój pierwszy kapuśniak zakończony sukcesem, współlokatorka bardzo chwaliła. Ze względu na pojemność garnka dodałem zamiat 4 litrów wody 3,25 l, ilości pozostałych składników bez zmian. Podejrzewam że jakbym nalał wody zgodnie z przepisem mogłoby wyjść za bardzo wodniste. Polecam

Zgłoś 17.06.2013 gość

At last, soemone who comes to the heart of it all

Zgłoś 17.06.2013 gość

Well done atrilce that. I'll make sure to use it wisely.