Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak

Tekst i foto Justyna.m 27-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złprosty60 min.?

Składniki:

Skóra z surowego boczku, 2 szyjki z kurczaka lub 1 z indyka, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 cebule, 400 g kapusty kiszonej (jeśli jest z marchewką, to nie potrzebujemy jej dodakowo, jeśli nie ma marchewki, to 2 szt.), śmietana, ziemniaki, zestaw warzywny (seler, por, pietruszka nać i korzeń), sól, kucharek, pieprz, 150 g boczku wędzonego.

Jak przyrządzić:

Do ok. 2 l wody wrzucamy skórę z boczku, szyjki z kurczaka, ziele, listki laurowe, kucharek. Jeśli kapusta jest bez marchewki, to tarkujemy 2 marchewki i również wrzucamy do garnka. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż skóra zrobi się miękka, wyciągamy skórę, szyjki z zupy, dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać (wtedy zupa jest bardziej zawiesista). Dodajemy delikatnie odciśniętą pokrojoną drobno kiszoną kapustę, wszystko gotujemy ok. 15 min. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i boczek wędzony, smażymy. Wrzucamy do garnka i zostawiamy na ogniu jeszcze 10 min. Po ugotowaniu polecam zabielić zupę śmietaną 12%. Zupa jest przepyszna i wskazana do spżycia po imprezce!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2011 stas

kapusniaczek jest przyzwoitym daniem, w jakimkolwiek wydaniu, tak sobie gotujemy, jak jemy, ale zdziwilem sie troche tym dodatkiem smietany, moze juz czas to wyprobowac?