Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak

Tekst i foto kaka 22-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni70 min.?

Składniki:

40 dag wieprzowiny - karkówki,
1 cebula,
2 łyżki oleju, sól, pieprz,
papryka ostra,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 litra rosołu instant,
1/4 litra soku jabłkowego,
80 dag kapusty kwaszonej,
liść laurowy,
8 szt. jagód jałowca,
50 dag ziemniaków,
15 dag kiełbasy czosnkowej,
kwaśna śmietana do dekoracji

Jak przyrządzić:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim kawałki mięsa kilka minut na średnim ogniu (mieszać). Przyprawić na pikantnie solą i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cebulkę. Całość polać rosołem i sokiem jabłkowym. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować 45 minut na średnim ogniu (pod przykryciem). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki i kiełbasę przełożyć do zupy 15-20 minut przed końcem gotowania. Kapuśniak przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki przemieszać. Zupę ewentualnie udekorować kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 Martana

Jestem za!!!

Ja jednak zawsze probuje, czy kapusta nie jest za kwasna i jesli jest to hop na sitko i pod bierzaca wode, doslownie kilka sekund, pozdrawiam.

Zgłoś 04.05.2006 Ela

Ale ziemniaki się nie chcą ugotować w kwasie (tutaj jest przecież kwaśna kapusta) dlatego radzę ugotować je osobno i dodać do kapuśniaczku. pozdrawiam

Zgłoś 25.08.2006 kaśka

wy to chyba nie wiecie ze kapuste sie na koniec dodaje ?? a pozatym kapusniak wlasnie ma być kwaskowaty bo chyba o ta kapuste kiszona tam chodzi a nie o to zeby byl slodki, a ogolnie przepis nie... Pokaż więcej

wy to chyba nie wiecie ze kapuste sie na koniec dodaje ?? a pozatym kapusniak wlasnie ma być kwaskowaty bo chyba o ta kapuste kiszona tam chodzi a nie o to zeby byl slodki, a ogolnie przepis nie wiem dla kogo ... kto to pisal ?!?!

Zgłoś 06.09.2006 Anka

Po jakiego czorta ten rosołek instant, chemia. Wrzucić kostkę od schabu. I oczywiście kapusta na końcu. Ktoś coś gdzieś słyszał, czy jadł, ale z gotowaniem ma na bakier. Lubi tak modne teraz u g... Pokaż więcej

Po jakiego czorta ten rosołek instant, chemia. Wrzucić kostkę od schabu. I oczywiście kapusta na końcu. Ktoś coś gdzieś słyszał, czy jadł, ale z gotowaniem ma na bakier. Lubi tak modne teraz u gwiazd ekranu, tzw. eksperymentowanie. Nie zawcze to się sprawdza.

Zgłoś 10.10.2006 senior

No kwaszona kapusta musi być kwaśna. Chyba że "kupcy" , zaleją poszatkowaną kapustę octem , wtedy jest "bielutka" i kwaśniutka .Samo zdrowie !!!! Kapusta ma być delikatnie kw... Pokaż więcej

No kwaszona kapusta musi być kwaśna. Chyba że "kupcy" , zaleją poszatkowaną kapustę octem , wtedy jest "bielutka" i kwaśniutka .Samo zdrowie !!!! Kapusta ma być delikatnie kwaśna , żółta i ma ładnie winno pachnieć , jak komuś za kwaśno , "złamać' kwas cebulą duszoną na smalcu , to daje słodycz plus suszone śliwki , albo po wszystkim powidła śliwkowe , ew.słodkie czerwone wino .

Zgłoś 15.03.2007 JOASIA

Mnie mama nauczyła gotować na ogonach wieprzowych kapuśniak...pycha!

Zgłoś 29.06.2008 ANIA

To możesz go nazwać,,kapuśniaczek ogoniaczek,,