Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Tekst i foto krzyś 02-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

1/4 małej główki kapusty czerwonej,
włoszczyzna jak do rosołu,
4 średnie ziemniaki,
10 dag boczku wędzonego,
1 cebula,
1 łyzka soku z cytryny,
przyprawy: liść laurowy, ziele ang., kminek, majeranek, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

1. Do wrzątku wrzucić poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę jarzyny i przyprawy (w tym sól).
2. Gotować ok 15 min.
3. Pokroić w drobną kostkę boczek i podsmażyć na patelni.
4. Dodać do boczku cienko posiekaną cebulę i lekko zrumienić.
5. Boczek z cebulą dodać do garnka z jarzynami.
6. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka.
7. Po ok 10 min. kiedy będą miękkie - wlać łyżkę soku cytrynowego.
8. Na koniec dodać poszatkowana drobno natkę pietruszki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Zupę można zasmażyć, lecz osobiście nie polecam.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.08.2006 gloriA

fajne choc ja ylko zainspirowałam sie tym przepisem aha i dodałam odrobinke mleka.

Zgłoś 27.03.2007 Tereska

Dobra jest,tylko ten kolorek.........