Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Tekst i foto Jadwiga 03-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-88 złprosty 60 min.?

Składniki:

Kość ze schabu lub mały kawałek żeberka wieprzowego, 1-2 krótkie kiełbaski wieprzowe, 1/4 główki kapusty, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka do herbaty octu winnego, 1 marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, 2-4 ziela angielskie, trochę słoniny wędzonej na zasmażkę, 1 łyżka mąki, 2-3 grzybki suszone.

Jak przyrządzić:

Zrobić wywar z kości lub żeberka wraz z potartą lub pokrojoną w kostkę marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i grzybkami - jak mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10-15 min dodać poszatkowaną kapustę i cebulę. Gdy składniki będą miękkie, dodać przecier pomidorowy i ocet. Można zagęścić zasmażką na słoninie lub mąką rozprowadzoną w wodzie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.11.2006 Jadwiga

To ja - autorka przepisu, w którym oczywiście zapomniałam o dodaniu kiełbasek

Zgłoś 10.02.2007

bleble taka zupa to ochyda fuj ,joka pozdrawiam

Zgłoś 23.05.2007 viorika

Robię podobnie, pycha jest :)

Zgłoś 16.10.2007 ika

Zanim nie spróbujesz nie wyrażaj opinii. Wszystko zależy od tego jak przygotujesz i doprawisz kapuśniak. Mi bardzo smakuje, dziękuję za przepis. Mniam.............................

Zgłoś 23.09.2008 monia

jak ja zagescisz zasmazka to nie bedzie zadna rura

Zgłoś 10.12.2007 Jenny

Pychaaaaaaaaaa

Zgłoś 29.06.2008 ANIA

A gdzie śmietana ?? ja lubię zupki ze śmietanką.!!!!!!!będzie taka lura..!!!!!!

Zgłoś 30.01.2012 malina

od kiedy do kapusty dodaje się śmietane? Widać ,że nigdy nie gotowałaś ;-)