Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta na ostro - super

Tekst i foto Grzegorz 25-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty30 min.niska

Składniki:

1/2 kg cebuli, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 szklanki białego wina, olej do smażenia, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić, dodać paprykę, czosnek, lekko zeszklić na patelni - odstawić. Kapustę pokroić (żeby się nie ciągnęła jak spaghetti), przepłukać (żeby nie była zbyt kwaśna), dodać kminek, 1 szklankę wina, podgotować ok. 15-20 min. Dodać cebulę, resztę wina, wymieszać i poddusić 10-15 min. Palce lizać.

Jak podawać?

Na ciepło jest najlepsza. Ale jesli ktoś lubi zimny bigos, na zimno też jest super.

Uwagi:

Nie przesadzić z papryką - będzie zbyt gorzkie lub zbyt ostre. Ja wszystko robię x 2 - wyjdzie cały garnek.
Kminek cały, a nie mielony. Ja daję więcej czosnku. Wino - Sofia półwytrawna - wlewam butelkę (0,7 l - 6,50 zł), podlewając podczas duszenia. Można dodać mięso - dowolna kompozycja.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2006 Beata

ciekawy przepis,wyprobuje jeszcze w tym tygodniu a przy okazji i winka sobie wypije..........