Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta pekińska a'la bigos

Tekst i foto KrysiaMisia 22-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-7 porcje? złprosty40 min.średnio

Składniki:

- 2 kg kapusty pekińskiej,
- 3-4 cebule,
- 20 dkg ogonówki,
- 20 dkg łopatki wieprzowej lub karczku,
- 30 dkg pieczarek,
- 2 kwaśne (mogą być niedojrzałe) jabłka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka smalcu,
- sól, pieprz, papryka w proszku,
- koncentrat pomidorowy,
- maggi.

Jak przyrządzić:

Cebule kroimy i szklimy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzowinę, smażymy kilka minut.
W tym czasie kapustę kroimy w paski, wkładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, sos sojowy, kilka kropel maggi. Dusimy.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Ogonówkę kroimy w paski. Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Dodajemy to wszystko do kapustki i dusimy razem 15-20 min., do miękkości.

Potrzebne przybory:

Duży rondel lub garnek z grubszym dnem.

Uwagi:

Dobrze smakuje z ziemniakami z wody,ale z chlebkiem też pycha.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.08.2003 LATRVIATTA

Viva maggi!!!!! ;) Pozdrawiam i zabieram się za gotowanko :) :*

Zgłoś 10.09.2003 RzepolX

Wlasnie skonczylem gotowac a'labigos.Bardzo smaczne jedzonko

mniam mniam...Ja z przypraw dodalem jeszcze ,czosnek,majeranek i 2 listki laurowe.Jezeli ktos ma ochote ,to niech tez dor... Pokaż więcej

Wlasnie skonczylem gotowac a'labigos.Bardzo smaczne jedzonko

mniam mniam...Ja z przypraw dodalem jeszcze ,czosnek,majeranek i 2 listki laurowe.Jezeli ktos ma ochote ,to niech tez dorzuci te przyprawki.Zycze smacznego!!!

Pozdrowionka dla wszystkich kucharzy:P

Zgłoś 11.02.2005 graja

POlecam! Robiłam już dwa razy. Drugi raz z boczkiem. Całkiem, całkiem...