Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta po węgiersku (kiszona)

Tekst i foto Jaś 18-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 - 820 złprosty120 min.średnia

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa wiepszowego (łopatka, szynka)
- 4 spore papryki kolorowe
- 4-5 dużych cebul
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżki papryki ostrej w proszku
- 3-4 łyżki kminku
- 2 kwaśne śmietany (ok 400g)

Jak przyrządzić:

Kapustę należy mocno odcisnąć lub nawet przepłukać gdy jest bardzo kwaśna. Pokroić dość drobno.
Mięso pokroić w kostkę i smażyć na b. gorącym oleju aż odparuje woda. Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
W garnku układamy warstwami kapustę, mięso, cebulę, paprykę pokrojoną w paski i przesypujemu przyprawami.
Solimy w zależności od tego jak słona jest kapusta.
Zalewamy taką ilością wody, abu tylko przykryła kapustę i stawiamy na b. wolnym ogniu na 1,5 do 2 godzin.
Na koniec zalewamy całość śmietaną i czekamy aż przesiąknie do dna. Nie należy zbyt mocno mieszać gdyż papryka zmieni nam się w puree :)
Smacznego.

Jak podawać?

jako danie główne z ziemniakami lub pieczywem

Czas przygotowania:

w zależności od jakości (kapusty)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.05.2005 ogonek

a czy to wazne jak sie pisze, potrawa jest pyszna i to wystarczy...

Zgłoś 02.10.2005 filipass

Zrobiłem, faktycznie - potrawa prosta, i tyle. Do pyszności duużo jej brakowało.

Zgłoś 17.06.2013 gość

Stay with this guys, you're helping a lot of ppeole.

Zgłoś 17.06.2013 gość

Why does this have to be the ONLY reliable suroce? Oh well, gj!