Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta smażona z wieprzowiną

Tekst i foto fief 11-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty30 min.?

Składniki:

Pół główki kapusty, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, ok. ćwierć kilo mięsa wieprzowego (wołowe będzie równie smaczne), pieczarki (ile kto lubi), masło, bułka tarta, kostka rosołowa - wołowa, sól, pieprz, vegeta.

Jak przyrządzić:

Kapustę i cebulę pokrój drobno. W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć do niego cebulkę. Zarumień ją lekko na średnim ogniu, po czym dodaj do niej pokrojoną kapustę oraz kostkę rosołową. Zakryj garnek i duś około 20 minut. Uwaga! Kapusta uwielbia się przypalać, więc mieszaj często i ewentualnie delikatnie skraplaj wodą. W tym czasie pokrój mięso w drobną kostkę, a na patelni rozpuść około pół łyżki masła. Do masła wrzuć wyciśnięty czosnek, lekko podsmaż. Do czosnku dodaj mięso, przypraw je vegetą, solą i sporą ilością pieprzu, smaż około 7 minut. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i smaż, aż uznasz, że pieczarki są takie, jak lubisz. Na koniec (gdy smak będzie już odpowiedni) posyp mięso dwiema łyżkami bułki tartej i zasmaż dokładnie. Kiedy kapusta będzie miękka (nie może się rozpadać ani też chrupać), a mięso gotowe, zmieszaj wszystko w garnku i chwilę podsmaż.
Smacznego!

Jak podawać?

Podawać najlepiej z makaronem. Może być z pieczywem lub zupełnie bez niczego ;-))

Uwagi:

Gdy zmieszasz mięso obtoczone bułką tartą z kapustą, od tej chwili nie skraplaj potrawy wodą!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2006 Kasa

Uwielbiam kapuchę w każdej postaci! Dla mnie bomba! Trochę mi się to "rozpaćkało" - może za długo gotowałam kapustę, albo bułki wsypałam za dużo... ale w smaku świetne!!

Zgłoś 04.11.2006 Asia

szukalam czegos prostego a zarazem nie banalnego na obiad i mam!jutro zrobie i podziele sie wrazeniami...

Zgłoś 06.11.2006 matadore

Smaczne i warto poswiecic godzinke na zrobienie, bo to 30 min chyba jest niemozliwe do osiagniecia. Bardzo smaczne jest tez mieso z grzybami (bez kapusty), ja dodalem podgrzybki.

Polecam

Zgłoś 27.03.2008 mały

skoro asia nie podzieliła się wrażeniami dnia następnego to albo go nie przeżyła, albo nie ma się czym chwalić:)

Zgłoś 14.07.2009 Joasia

Prosty przepis na szybkie danie.Od dzisiaj uwielbiam mięso z kapustą. Super!