Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta z grochem

Tekst i foto OLO 26-03-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---180 min.-

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 400g grochu połówki, 200g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Groch moczyć przez około 4 godz., a następnie ugotować do miękkości. W oddzielnym garnku ugotować kapustę do miękkości, dodać ziele angielskie, liście laurowe i połączyć z grochem. Doprawić pieprzem i solą. Boczek pokroić, podsmażyć i wyjąć, a na tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę. Dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić z 4 łyżkami wody i połączyć z kapustą i grochem. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać z podsmażonym boczkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.10.2009 Aga,

ten boczek to świetnie pasuje do przepisów wegetariańskich ;)

Zgłoś 02.02.2010 k1ementyna

dziękuję bardzo Olo za przepis-jest to taki przepis jaki ,pamiętam z dzieciństwa.czynności, ich kolejność i przyprawy spowodują,że każdy otrzyma ten wspaniały smak;;;;a co do dziwnego komentarza... Pokaż więcej

dziękuję bardzo Olo za przepis-jest to taki przepis jaki ,pamiętam z dzieciństwa.czynności, ich kolejność i przyprawy spowodują,że każdy otrzyma ten wspaniały smak;;;;a co do dziwnego komentarza Ali--no cóż, ten boczek to można potraktować opcjonalnie, bo kuchnia i jej magia to do siebie ma...ja szukałam takiego przepisu,przeczytałam ich wiele i ten jest najwłaściwszy)))polecam

otrzymałam ten smak , którego szukałam,chociaż bez boczku))