Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kapusta z karkówką

13.12.2011

Kapusta wigilijna to proste i niezawodne danie na świąteczny stół. Wszyscy bardzo lubimy tę tradycyjną potrawę pachnącą suszonymi grzybami i specjalnym na tę okazję olejem wigilijnym. Taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1280 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

Kapusta wigilijna:

2 kg kiszonej kapusty,
15 dag suszonych grzybów,
3 cebule,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
płaska łyżeczka majeranku,
¾ szklanki oleju wigilijnego,
sól,
pieprz.

Pieczona karkówka:

1,5 kg karkówki,
łyżka majeranku,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Kapustę zbyt kwaśną należy wypłukać zimną wodą.

Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie pokroić w paseczki.

Kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, nie za dużo, żeby nie była zbyt rzadka.

Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gotować, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać wigilijny olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli.

Olej z cebulą wlać do kapusty na pół godziny przed końcem gotowania.

Kapustę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

4 łyżki oliwy z oliwek rozetrzeć z czosnkiem, majerankiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Taką mieszaniną natrzeć karkówkę, przykryć folią i odstawić na 2 godziny, następnie karkówkę przełożyć do foliowego rękawa, dodać łyżkę masła i wlać marynatę, która została na dnie naczynia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny.

Jak podawać?

Karkówkę podać na świąteczny stół razem z wigilijną kapustą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2011 Beavis

Bardzo fajne ale raczej na obiad w pierwszy dzien swiat niz na wigilie

Zgłoś 13.12.2011 Gosia

wigilia ma być postna, dozwolone jest tylko masło, żądne inne mięso tylko ryba

po co wam wigilia i niszczenie tradycji ??????????

zróbcie sobie święto Idziego i jedzcie mięcho ale ni... Pokaż więcej

wigilia ma być postna, dozwolone jest tylko masło, żądne inne mięso tylko ryba

po co wam wigilia i niszczenie tradycji ??????????

zróbcie sobie święto Idziego i jedzcie mięcho ale nie nazywajcie go wigilią

Zgłoś 14.12.2011 karaya

co to jest "olej wigilijny"?!!!!

Zgłoś 13.12.2011 Ewa

Olej lniany lub rzepakowy, tłoczony na zimno. Ja wolę rzepakowy, bez tego oleju nie ma świąt.

Zgłoś 13.12.2011

wigilijna kapusta jest bez mięsa, z mięsem ewentualnie na święta...

Zgłoś 18.12.2011 Marianna

Jeżeli olejem wigilijnym jest olej lniany, to ten olej podgrzany staje się trucizną. Absolutnie nie wolno smażyc na oleju lnianym. Olej rzepakowy jest olejem na potrzeby przemysłu, nie nadaje si... Pokaż więcej

Jeżeli olejem wigilijnym jest olej lniany, to ten olej podgrzany staje się trucizną. Absolutnie nie wolno smażyc na oleju lnianym. Olej rzepakowy jest olejem na potrzeby przemysłu, nie nadaje się do konsumpcji.

Zgłoś 18.12.2011 Karol Szczepan Kot

Olej Wigilijny zawsze mam pod ręką.

Zgłoś 18.12.2011 mago

sory ...kto na wigilie gotuje karkówkę

Zgłoś 18.12.2011 nutka

"taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić.... Pokaż więcej

"taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić."

co za ludzie przeczyta jedna z drugą nagłówek i podnoszą raban.

Zgłoś 31.12.2011

jest tu ktoś co umie czytać bo większość co dała tu komentarze to chyba nie??? " Karkówkę podać na świąteczny stół razem z kapusta wigilijna "

nie jest to karkówka na wigilijny... Pokaż więcej

jest tu ktoś co umie czytać bo większość co dała tu komentarze to chyba nie??? " Karkówkę podać na świąteczny stół razem z kapusta wigilijna "

nie jest to karkówka na wigilijny stół tylko na świąteczny ????

Zgłoś 18.01.2012 Hasia

Brawo,Danka,uwielbiam karkówkę na wigilii.Nie lubię pierogów,ryb różnorakich,barszczyków i czegoś tam jeszcze .Schabowym także nie pogardzę.Jem mięcho i serniki.