Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karczek lub schab w sosie jabłkowo-śliwkowym

Tekst i foto Lillith 11-02-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
520 złśredni90 min.wysoka

Składniki:

5 kotletów lub 5 porcji karczku (ok 0,50 kg), 2 cebule, 3 jabłka, 100 g śliwek suszonych namoczonych w czerwonym winie, 75 g śmietany 30% , 2 łyżki jogurtu naturalnego, margaryna do smażenia, pieprz, sól, majeranek.

Jak przyrządzić:

Mięso lekko zbijamy nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 15 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, śliwki najlepiej dzień wcześniej namaczamy w czerwonym winie, cebulę kroimy w pół krążki. Mięso obsmażamy na margarynie (ojej nie daje takiego smaku), następnie podlewamy wodą, dodajemy jabłka, cebulę i śliwki, dusimy ok. 45 minut, w czasie duszenia pilnować by mięso przykrywał wytworzony sos, uzupełnić jeśli wyparuje wodą.
Miękkie mięso wyciągnąć, a sos z owocami, śmietanką i jogurtem zmiksować na gładko. Doprawić, dodać mięso i jeszcze dusić 10 minut. Gotowe!

Potrzebne przybory:

Blender.

Jak podawać?

Z ziemniakami puree, ryżem, kaszą kuskus lub gryczaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.