Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karczek na soli

Tekst i foto Magda 14-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

- karczek,
- sól.

Jak przyrządzić:

UWAGA!!! Nie przerażać się!!! To jest naprawdę pyszne!!!

Otóż:
zawsze stosunek wagi karczku do wagi soli jest jeden do dwóch. Z tym, że jest dwa razy więcej soli niż karczku. Przyjmijmy, że namy 1 kg karczku i 2 kg soli, OK?
Robimy tak: wsypujemy CAŁĄ sól do dużego, żaroodpornego naczynia i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy mięso w całości (NIE NACIERAMY MIĘSA OD GÓRY!!!). Szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika (200 st.) na 1,5 godziny.
ZAPOMINAMY!!!, że tam jest i NIE UCHYLAMY pokrywy naczynia. Jeśli mięso wypchnie zbyt mocno pokrywę - postawmy na niej np. ciężką patelnię.
Doskonałe na ciepło i na zimno.

Uwagi:

Nie bójcie się, że mięso zapadnie się w sól. Sól skamienieje tak, że trzeba ją potem prawie odkuwać. A mięso wchłonie tylko tyle soli, ile może.
Dla chętnych polecam naszpikowanie czosnkiem, lub natarcie od góry słodką papryką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.07.2004 speni

Jakieś specjalne uwagi co do soli ???

Zgłoś 16.07.2004 speni

Jakieś specjalne uwagi co do soli ???

Zgłoś 22.07.2004 Arnoldo

Smakuje wysmienicie, mniammm-mniammmm, polecam sprobowac wszystkim niedowiarkom.

P.S prosze sprobowac tez mojego przpisu "pieczen Siolkowicka"; Smacznego!!! :-))

Zgłoś 28.07.2004 karioka

Piekłam już parę razy, wszystkim smakowało.

Zgłoś 03.11.2004 eni

Proszę spróbować również wersji z kurczakiem. Doskonały.

Zgłoś 17.11.2004 Anpaw

Sprawdzone!! WYŚMIENITE! REWELACJA! Przyrządził mój mąż, który ledwo co potrafi zrobić herbatę! A na zimno jakie pyszne.

Zgłoś 31.12.2004 Darek

Pychota i przede wszystkim mało pracy!

Zgłoś 08.04.2005 milla

Pychota, delikatne miesko, zdrowo, bez dodatkowego tłuszczu, nie ma sie co obawiac soli...

a w mojej wersji było lekko naszpikowane czosnkiem. Prościzna, rewelacja.

Zgłoś 24.07.2005 HaBeer77

Sól słuzy do pochłaniania soków. lepiej jednak uzywać kamiennej, a nie warzonej, bo warzona jodowana ma sztuczny dodatek jodu i psuje on wyraźnie smak. Próbowałem to osobiście kilka razy.

... Pokaż więcej

Sól słuzy do pochłaniania soków. lepiej jednak uzywać kamiennej, a nie warzonej, bo warzona jodowana ma sztuczny dodatek jodu i psuje on wyraźnie smak. Próbowałem to osobiście kilka razy.

Zgłoś 22.03.2006 Justa & Maciek

Dla mnie super! Mięsko kruchutkie, nie za słone. Pyszne. Fajne byłoby podane z jakimś sosikiem. Pozdrawiam

Zgłoś 15.04.2006 urusei

Właśnie wstawiłam do piekarnika. Zobaczymy co to z tego wyjdzie :)

Zgłoś 06.04.2007 Doriska

Mieso smakuje rewelacyjnie. Ja udoskonalilam przepis. Na 15 min.przed koncem pieczenia smaruje mieso musztarda z calymi ziarenkami gorczycy..Polecam!!

Zgłoś 13.02.2013 Kaś

ReWeLACJA!!!!