Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karczek - prosta wariacja

Tekst i foto Edek 23-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty90 min.?

Składniki:

Karczek 0,5 kg, ok. 1 kg obranych ziemniaków, 3 duże cebule, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Kroimy karczek na kotlety (ok. 1 cm w poprzek włókien). Smażymy szybko na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, prawie do przypalenia (ciemny brąz). Ziemniaki kroimy w plastry po ok. 1 cm. Cebulę kroimy w paseczki, obficie solimy i po 15 minutach szklimy na oleju, który pozostanie na patelni po karczku. Układamy całość warstwami w dużym rondlu lub garnku w kolejności: ziemniaki, cebula, karczek. Wrzucamy listek, ziele angielskie, dolewamy wody, tak aby przykryła ziemniaki i mięso. Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie (w zależności od żylastości karczku i wieku ziemniaków od 1 do 1,5 godziny). Ok. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę soli. Co pewien czas trzeba zamieszać, aby się potrawa nie przypaliła.

Jak podawać?

Podajemy z kiszonym ogórkiem, kapustą, generalnie czymś kwaśnym.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi, to można w trakcie gotowania dodać nieco przecieru pomidorowego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2008 maciej

i co z tymi ziemniakami wpdłaś na cos??? moze dac je na góre??

Zgłoś 09.10.2008 Ania

Pychotka!!! :) Proste i bardzo ciekawe w smaku dzięki liściom laurowym i ziołu angielskiemu. Nie wiem tylko co zrobic, żeby ziemniaki sie nie rozgotowały zanim mięsko będzie miękkie...

Zgłoś 14.08.2010 Magdalenka

Mega pyszne danie i prosciuteńkie do gotowania...nawet dla kogos poczatkującego-jak ja :-)