Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karczek smakowity

Tekst i foto Leon 22-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji12-15 złprosty? min.całkiem dużo

Składniki:

- mięso wieprzowe z karczku,
- cebula,
- przyprawy na grilla.

Jak przyrządzić:

Karczek kroimy w półtoracentymetrowej grubości plastry, układamy w garnku warstwami na przenian z pokrojoną grubo cebulą w plastry. Wszystko to przesypywać ostro przyprawą do mięsa, nie solić. Na koniec zalać olejem ale nie słonecznikowym /uniwersalny jest lepszy i tańszy/
Do ludówki na 2-3 dni, przykrywając garnek.

Uwagi:

Najlepiej piec na brykiecie i w aluminiowej tacce.

Moja żona to nawet tą cebulę griluje ,podawać z czerwonym winem takim jak Sofia Melnik czerwoną polecam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.04.2003 yasemine

Jak dobrze, że zbliża się długi weekend... Leon, na 100% zrobię i opowiem jak było... Mam tylko nadzieję, że będziesz czytać moje wspomnienia siedząc w pracy, jak ja teraz... i toczyć będziesz z... Pokaż więcej

Jak dobrze, że zbliża się długi weekend... Leon, na 100% zrobię i opowiem jak było... Mam tylko nadzieję, że będziesz czytać moje wspomnienia siedząc w pracy, jak ja teraz... i toczyć będziesz zażarte boje z rosnącym apetytem na "Karczek Smakowity"tak, jak ja to czynię.

Karczek uwielbiam także ze śliwką, a cebula jest bardzo mile widziana w moim jadłospisie!!!

Pozdrawiam,

Yass

Zgłoś 27.07.2004 Mietek Oława

No i proszę. Długi łykend miną, a nie odpowiedziała.

Zgłoś 22.11.2004 Sławek

Wiesz Leonie Twój sposób na Karkóweczkę ,jest najlepszy ze znalezionych tu .Piekę często coś na grilu u siebie pod wiatą i pomysł z tacka jest doprawdy super . Czasem piekę na drewnie bukowym i ... Pokaż więcej

Wiesz Leonie Twój sposób na Karkóweczkę ,jest najlepszy ze znalezionych tu .Piekę często coś na grilu u siebie pod wiatą i pomysł z tacka jest doprawdy super . Czasem piekę na drewnie bukowym i ta temperatura zdecydowanie się lepiej rozkłada i nie pali się mięso .

POzdrawiam

Zgłoś 06.08.2005 asiunia

ten przepis jest super wlasnie go zrobilam i wstawilam do lodowki ale nie ne 2-3 dni tylko na 7 godzin bo wieczorem juz go na pewno skosztuje smacznego papa