Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karczek w piwie

Tekst i foto Justineee 28-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 porcji15 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- karczek 1 kg,
- piwo jasne,
- zioła,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa grillowa,
- czosnek.

Jak przyrządzić:

Mięso wraz z kością pokroić na kotlety. Kotlety rozbić, ale nie za bardzo. Nasmarować czosnkiem i przyprawami. Wziąć pudełko z zamknięciem.
Nalać na spód trochę piwa i po kolei układać kotlety i polewać piwem. Zamknąć i włożyć do lodówki na 3 dni. Takie zabrać na grilla i wykładać prosto do pieczenia.

Potrzebne przybory:

Grill, świeże powietrze.

Jak podawać?

Najlepiej na świeżym powietrzu z sosem czosnkowym i piwem zimnym. Smacznego!

Uwagi:

Sosem piwnym można polewać mięso w trakcie grillowania.

Czas przygotowania:

Oczywiście smażenie na grillu trwa dłużej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2003 pampuch

to danie jest wysmienite,a zamiast piwa mozna uzy rowniez wina,tez smakuje wybornie!!!

Zgłoś 04.12.2002 justineeee

przecież jest napisane KARCZEK a nie KURCZAK ludzie, a trzy dni to naprawde nie za długo znam takich co potrafią mięso marynować tydzień. A piwa nie szkoda, to jest naprawde smaczne

Zgłoś 15.11.2002 urquell

A nie szkoda piwa zamykac na trzy dni?:)))))

Zgłoś 10.11.2002 lisu

Koneser powinień przekazać jak się choduje "kurczki".Lubię przepisy z wykożystaniem piwa,tylko czy trzy dni to nie zadługo?Ale brzmi apetycznie.

Zgłoś 04.11.2002 koneser

po trzech dniach nawet najlepiej zamarynowany kurczk z kością nie będzie nadawał sie do jedzenia /chyba, że to będzie kurczk "normalnego" chowu.

Zgłoś 22.05.2004 pikacu

Zezarłem i było dobre

Zgłoś 18.06.2004 madaste

brak mi słów - po prostu PYCHOTKA!!!

Zgłoś 12.09.2005 Wit M. 15 Szombierki

Wyśmienite, można jeszcze posypać leciutko oregano...