Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karczek z grilla

Tekst i foto Bianka 22-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- karczek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oregano,
- czosnek,
- olej,
- papryka (w proszku).

Jak przyrządzić:

Karczek kroimy na plastry 1-1,5 cm, lekko rozgniatamy pięścią, przyprawiamy z obu stron (ilość przypraw w/g uznania).
Plastry mięsa przekładamy do miski, polewamy olejem i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Jak podawać?

Gorącą prosto z grilla.

Czas przygotowania:

10-15 minut na przyprawienie, a reszta robi sie sama.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2004 Beata

Uważam, ,ze najlepszym mięsem na gril jest właśnie karczek bo jest soczysty .

Zgłoś 02.07.2004 jupik

zgadzam się -karczek jest najlepszy-robiłam kiedyś schab ale to był niewypał był suchy i wyszła z niego "podeszwa'

Zgłoś 06.02.2005 revolt

jupik jakbyś trzymał schab po 2 min. na b.mocnym żarze to by nie wyszła podeszwa.spróbować warto,bo wychodzi rewelacja.nie mniej karczek jest też bardzo dobry i nie trzeba go tak pilnować

... Pokaż więcej

jupik jakbyś trzymał schab po 2 min. na b.mocnym żarze to by nie wyszła podeszwa.spróbować warto,bo wychodzi rewelacja.nie mniej karczek jest też bardzo dobry i nie trzeba go tak pilnować

Zgłoś 29.04.2005 szewczyk

lubie kotlety mielone

Zgłoś 13.08.2005 Przemcik

Ważne, żeby karczek na początku położyć na mocnym żarze - tak aby się z obydwu stron pory zamknęły. Pozwala to na zachowanie soczystości. I jeszcze uwaga - do odwracania nie uzywać widelca/noża ... Pokaż więcej

Ważne, żeby karczek na początku położyć na mocnym żarze - tak aby się z obydwu stron pory zamknęły. Pozwala to na zachowanie soczystości. I jeszcze uwaga - do odwracania nie uzywać widelca/noża itp - bo sok wycieknie - lepiej to robić szczypcami lub łopatką.

Zgłoś 14.08.2005 Paolo

robiłem tak z samo szynke wyszla super

Zgłoś 27.10.2005 haker

karczek jest wysmienity...najlepszy przepis na karzek?prosze bardzo...karczek plus 5 piw na osobe

Zgłoś 03.02.2006 ziom

Haker 100% Racjii :]

Karczek z grilla najwyzej z przyprawa jakomśi zgrzewka piwka na 4 osoby :D

Zgłoś 04.05.2007 Zosia

karczek z grila super ,jadłam wczoraj.właśnie tak przygotowany ,nic dodać nic ująć. bez piwa

Zgłoś 04.08.2011 Ewala

Jadm Juz takie...NUDY

Zgłoś 12.07.2008 watba DST

ja dzisiaj bede probowal tego przepisu

Zgłoś 07.07.2009 Elvis

To nieprawda, że zamykają sie jakieś pory w mięsie. Każde mięso ma określony czas gotowania, smażenia i żadne zamykanie porów nic nie da - mit.

Zgłoś 29.06.2010 ponio

prawda, prawda,po co przypalają sobie rany,grillowanie polega na opaleniu mięsa, najlepiej na żywym ogniu, tak robi nam się skorupa a w środku mamy same wartosciowe soki,tak samo gdy pieczemy np... Pokaż więcej

prawda, prawda,po co przypalają sobie rany,grillowanie polega na opaleniu mięsa, najlepiej na żywym ogniu, tak robi nam się skorupa a w środku mamy same wartosciowe soki,tak samo gdy pieczemy np.słodka polędwiczkę obsmarzamy ją na patelni przed pieczeniem w piekarniku,,,,,,na grilla polecam polędwiczkę wołową (mała nie schab) grillowac po 1.5 min na każdej stronie po dwa razy na ogniu,włozyć kawałek olszy na żar,przykryć na 5 min.druga strona tak samo.