Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karczek z serem

Tekst i foto Asienka 15-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-835 złprosty30-40 min.dużo

Składniki:

- 1-1,2 kg karczku b/k,
- marynata (może być "gotowa" np. Staropolska),
- 1-2 cebule,
- 1 duży słoik majonezu (najlepiej "kielecki"),
- żółty ser (zależy ile kto lubi),
- olej do wysmarowania formy - bardzo niewiele.

Jak przyrządzić:

Karczek pokroić na kotlety o grubości ok. 1 - 1,5 cm (nie rozbijać !!!!!). Kotlety ułozyć w marynacie i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godz. Jeżeli nie mamy marynaty "z torebki" mieszmy ze sobą różne zioła i przyprawy wg. gustu i zalewamy niewielką ilością oleju. Następnego dnia przełożyć kotlety do wysmarowanego olejem płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie ułożyć plastry cebuli, plastry żółtego sera i przykryć wszystko szczelenie grubą warstwą majonezu - każdy kotlet smarujemy majonezem oddzielnie. Całość wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. piekarnika i zapiekamy aż mięso będzie miękkie. Zwyczajowo wystarczy na to ok. 30 - 40 min. Jeśli w czasie pieczenia pojawi się nadmar tłuszczu należy go odlać. Podajemy z frytkami, ziemniakami odsmażanymi oraz z sałatką (wg uznania).
Życzę smacznego !!!!!

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, pojemnik na marynatę.

Czas przygotowania:

Do czasu gotowania nie wliczam czasu "marynaty".
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2004 Zmorka

Brzmi pysznie ale kalorii musi miec tysiące... Mimo to skuszę się i spróbuję.

Zgłoś 10.04.2004 Blondi

Często pojawia się w przepisach majonez kielecki jako polecany...dla mnie nie do przyjęcia, wolę Helmanns lihgt i to nie ze względu na "lekkość" ile na smak - nie jest kwaśny jak kiele... Pokaż więcej

Często pojawia się w przepisach majonez kielecki jako polecany...dla mnie nie do przyjęcia, wolę Helmanns lihgt i to nie ze względu na "lekkość" ile na smak - nie jest kwaśny jak kielecki.

Zgłoś 10.07.2004 mario

hmm kieliecki jest pyszny tylko ostry ale i tak numer jeden winiary !

Zgłoś 02.12.2004 tomicron

Głos w debacie ideologicznej: No to spróbujta "Grudziądzkiego" - to jest madafaka !!!!

Zgłoś 02.01.2005 KRN

Nie ma majonezu (wedlug mnie i niejednego znajomego, z ktorymi zdarzylo sie kucharzyc) nad zwyczajny Winiary Dekoracyjny. Taki powinien byc majonez!

Zgłoś 20.01.2005 iguana77

ja zrobilam na dwa sposoby: jedna porcje z cebulka i duszonymi pieczarkami, a druga z cebulka i kiszonym ogorkiem. obie smaczne. a to co mi zostalo na drugi dzien zmielilam, dodalam jajko, bulke... Pokaż więcej

ja zrobilam na dwa sposoby: jedna porcje z cebulka i duszonymi pieczarkami, a druga z cebulka i kiszonym ogorkiem. obie smaczne. a to co mi zostalo na drugi dzien zmielilam, dodalam jajko, bulke tarta i zrobilam kotleciki w sosie mysliwskim) bardzo smaczne.

Zgłoś 22.01.2005 sajko

najlepszy majonez to kętrzyński, dostępny raczej na północy Polski. Gęsty i mocno "jajeczny"

Zgłoś 30.01.2005 alisa

nie mato jak świdnicki

Zgłoś 30.03.2005 mira

ja używam pomorskiego

Zgłoś 31.03.2005 bibi-lola

pogielo was?mieliscie dodac komentarz na temat przepisu a wy tu robicie forum pod tytulem--"kto jaki majonez bardziej lubi".

Ja mam dzis gosci i bede robic ten karczek,bo slysza... Pokaż więcej

pogielo was?mieliscie dodac komentarz na temat przepisu a wy tu robicie forum pod tytulem--"kto jaki majonez bardziej lubi".

Ja mam dzis gosci i bede robic ten karczek,bo slyszalam,ze niebo w gebie!! Majonezu uzyje,a jak! Ale nie powiem jakiego! To moja tajemnica!goraco pozdrawiam...

Zgłoś 02.04.2005 bibi-lola

zrobilam i smakowalo---niestety strasznie to tluste i plywa w tluszczu...no ale jest smaczne:)

Zgłoś 16.06.2005 Asieńka

Tłuszcz na 5 min. przed wyjęciem z piekarnika można odlać, zostawiając tylko minimum niezbędne do tego, aby danie się nie przypaliło. Oczywiście po odlaniu tłuszczu karczek na ww. 5 minut wraca ... Pokaż więcej

Tłuszcz na 5 min. przed wyjęciem z piekarnika można odlać, zostawiając tylko minimum niezbędne do tego, aby danie się nie przypaliło. Oczywiście po odlaniu tłuszczu karczek na ww. 5 minut wraca do piekarnika :)

Pozdrawiam

Zgłoś 30.08.2005 katka

dzieki za super przepis.zrobilam go na imprezke na ktorej bylo małzenstwo kucharzy i byli mile zaskoczeni dobrym mieskiem, tak im smakowalo ze wzieli sobie przepis.pozdrowka pa

Zgłoś 08.07.2006 majster

super przepis, cos jak ten po królewsku, tyle że tutaj smarujemy w marynacie, ja uzylem chilli marynaty, wlasnie sie robi i na pewno bedzie ostre! czyli miodzio!, majonezem chyba nie trzeba obsm... Pokaż więcej

super przepis, cos jak ten po królewsku, tyle że tutaj smarujemy w marynacie, ja uzylem chilli marynaty, wlasnie sie robi i na pewno bedzie ostre! czyli miodzio!, majonezem chyba nie trzeba obsmarowywac, bo kilka duzych lyzek i tak splynie obtaczajac calosc..

ps dodalem tez troche ananasa, nie wiem moze bedzie dobre :)

pozdrowionka

Zgłoś 07.12.2006 qsha

zamiast marynaty mozna pomaczac miesko w kechupie, na gore procz cebuli dac jeszcze grzybki a na majonez posypac bazylie.

i bedzie to wtedy potrawa, ktora sie zowie "karczek po krole... Pokaż więcej

zamiast marynaty mozna pomaczac miesko w kechupie, na gore procz cebuli dac jeszcze grzybki a na majonez posypac bazylie.

i bedzie to wtedy potrawa, ktora sie zowie "karczek po krolewsku".

wczoraj robilam. mniam:)

pozostalym 5 gosciom tez smakowalo wysmienicie.

mozna sobie to oczywiscie urozmaicic ja do ketchupu dodalam swiezy tymianek rozmaryn zitronengras i papryke w proszku(ostra).

ser mialam ostrower ost (rowniez dominujacy w smaku),

majonezu dalam po malej lyzeczce na kazdy kawalek miesa(mimo to wszystko plywalo). uwazam ze przykrywanie wszystkiego gruba warstwa majonezu to lekka przesada :)

pozdrawiam

Zgłoś 03.02.2007 amanda

fajne jest MARIO

Zgłoś 03.02.2007 amanda

KTO MA GG

Zgłoś 03.02.2007 IZUNIA

HEJ

Zgłoś 05.04.2007 Anula

napewno warto zrobic a co myslicie by zamiast majonezu dac sos czosnkowy

Zgłoś 24.03.2010 małami

Moi rodzice wpadli na genialny pomysł i skorzystali z tego pomysłu. Niestety nie smakowało mi ani bratu. Smaki nie pasują do siebie. Wszystko jest za słodkie. Jedyny plus za kreatywność w kuchni... Pokaż więcej

Moi rodzice wpadli na genialny pomysł i skorzystali z tego pomysłu. Niestety nie smakowało mi ani bratu. Smaki nie pasują do siebie. Wszystko jest za słodkie. Jedyny plus za kreatywność w kuchni.

Zgłoś 17.05.2011 Iza

ja polecam zamiast majonezu sos tatarski, dodaje smaczku i takiej ostrości :)