Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkóweczka po mistrzowsku

Tekst i foto Maciej z Milicza 18-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-8 porcji25 złwymagający60 min.dużo

Składniki:

Podam proporcje dla 4 smakoszy:
- 1,20 - 1,50 kg karkoweczki bez kosci w jednym kawalku (najlepiej),
- musztarda,
- gorczyca,
- czosnek,
- olej (do pieczenia),
- przyprawy (vegeta, papryka slodka i ostra, pieprz, chili),
- ziola (majeranek, oregano, bazylia).

Jak przyrządzić:

S karkoweczki wykrawamy kotleciki - duze i bardzo grube (ok. 1 - 1,5cm - powinno wyjsc z 6-8 szt) Wazne - miesko kroimy w poprzek wlokien a nie wzdloz!! i nie ubijamy kotletow!! nastepnie wyciskamy 3-4 zabki czosnku, nieszamy go z kilkoma 1 lyzka oleju i 2-3 lyzkami musztardy a nastepnie powstala mase wcieramy dokladnie w miesko, w miedzyczasie szykujemy sobie marynate - (moze byc tez kupna przyprawa do grila ale ja poleca swoja :) wiec : vegeta, pieprz czarny mielony, obie papryki i wszystkie ziola, zalewamy kilkoma lyzkami oleju - mieszamy, a nastepnie nacieramy nasze kotlety. Gdy mamy juz miesko namarynowane wkladamy je do reklamoweczki lub woreczka foliowego - wypuszczamy powietrze i chowamy do lodowki na ok 4-8 godzin - moze byc nawet dobe w lodowce - ale nie mniej niz 4 godzinki - poniewaz kawalki sa grube i nie rozbite. I to juz wszystko - przed wlozeniem na grila nasze kotleciki obszernie obsypujemy gorczyca, pozostaje polozyc na grilu i smazyc w dosc wysokiej temperaturze... Pozostaje zyczyc smacznego...

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku, przybory do grila ...

Jak podawać?

Najlepiej z sosem czosnkowym, ze zdrowa salatka i chlebkiem pelnowartosciowym - przepisy podam rowniez...

Uwagi:

Jesli nie popelnisz zadnych bledow w przygotowaniu - chmmm po prostu poezja smaku...

Czas przygotowania:

Przygotowanie - ok 40 - 60 min, pieczenie- ok 40 - 60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.04.2003 Grzesiek

Hehe już sie nie moge doczekać pierwszego odpalenia grilla w tym roku i wypróbowania tego przepisiku.Hmm taka karkówka i piwko brzmi super hehe :D

Zgłoś 02.11.2003 ulcia

nie chce nikogo krytykowac ale po godzinie czasu karkowka na grilu sie spali...

Zgłoś 19.05.2004 Agnieszka

do Ulcia

wydaje mi się ze autor podając czas wziął pod uwagę również przygotowanie;

)

Zgłoś 18.03.2006 Gajowy Marucha

ludziska kochane na koniec grlilowania tej wspanialej karkóweczki posmarujcie ja po obu stronach miodem i na 1 minutke na gril o potem ..............................uuuuuuuuuuuu,,,,,,,,,,,,,,,,,... Pokaż więcej

ludziska kochane na koniec grlilowania tej wspanialej karkóweczki posmarujcie ja po obu stronach miodem i na 1 minutke na gril o potem ..............................uuuuuuuuuuuu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,aaaaaaaaaaaaaaaaaaa....................ooooooooooooooooooooooooooooo

Zgłoś 19.04.2005 marta

Ja też jestem z Milicza. Twój przepis wypróbuję na działeczce .a grillu.

Zgłoś 25.04.2005 hera

karkóweczka na grileczku, w torebeczce z przyprawkami jezu .. przez ten twój opisik to sie żygac chce spowazniej facet troche

Zgłoś 25.05.2005 madzia

gratulacje przepis jest super mojemu tacie sie podobalo jeszcze raz gratulacje!!

Zgłoś 18.06.2005 iza

po prostu extra. jednak jak poleży cała noc to jest najlepsza. jeszcze dodałam do musztardy łyżeczkę keczupu żeby nie była zbyt kwasna no i rewelacja! polecam wszystkim sprawdzone:)

Zgłoś 16.07.2005 Tremolo

Taki język przypomina mi kijowskie kobiety.

One nigdy nie kupowały bułek, kiełbasy, jajek, kapusty, ogórki, ziemniaków, pomidorów, marchewki, itd. tylko: bułeczki, kiełbaskę, jajeczka,... Pokaż więcej

Taki język przypomina mi kijowskie kobiety.

One nigdy nie kupowały bułek, kiełbasy, jajek, kapusty, ogórki, ziemniaków, pomidorów, marchewki, itd. tylko: bułeczki, kiełbaskę, jajeczka, kapustkę, ogóreczki, pomidorki, marcheweczkę.

Zgłoś 18.08.2005 bartek

lolo - tremolo hmmmm też brzmi dziwnie.

a co do przepisu - to jest dobry.

polecam na grilla tacki aluminiowe. to wystarczy

Zgłoś 08.09.2005 Zbyszek

Zapomniałem dodać że tą pastą z czosnku z solą i oliwą z zielonych oliwek smaruję cały kawałek karkówki a dopiero po około 12-16 godz. kroję w plastry. Nie lubię wegety i jej nigdy nie dodawałem... Pokaż więcej

Zapomniałem dodać że tą pastą z czosnku z solą i oliwą z zielonych oliwek smaruję cały kawałek karkówki a dopiero po około 12-16 godz. kroję w plastry. Nie lubię wegety i jej nigdy nie dodawałem.

Zgłoś 28.12.2005 Janka z Bzia

Ja od dawne robię taką karkówkę i wszystkim bardzo smakuje, radzę po pokrojeniu mięsa, poprzecinać ostrym nożem błony w plastrach i posypać mięso z obu stron "Solą zmiękczającą mięso" ... Pokaż więcej

Ja od dawne robię taką karkówkę i wszystkim bardzo smakuje, radzę po pokrojeniu mięsa, poprzecinać ostrym nożem błony w plastrach i posypać mięso z obu stron "Solą zmiękczającą mięso" firmy KOTANYI. Karkówkę griluję ok 1/2 godz. jest miękka i bardzo soczysta. Super!!

Zgłoś 07.05.2006 mwalczak2

i do tego seta!!! :-)))

Zgłoś 25.06.2006 kalipso

PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!! bardzo goraco wszystkim polecam, wyszła karkóweczka pycha i już mam zamówienia na nastepne grille, do lodówki dałam na 6 godzin i było wystarczająco;) aha i na taką iloś... Pokaż więcej

PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!! bardzo goraco wszystkim polecam, wyszła karkóweczka pycha i już mam zamówienia na nastepne grille, do lodówki dałam na 6 godzin i było wystarczająco;) aha i na taką ilość karkówki ile jest podane w przepisie wyszło ktlecików troche więcej i marynaty robiłam dwa razy więcej niz w przepiesie zeby starczył i bez gorczycy;) super polecam

Zgłoś 01.09.2006 radku1

Super sprawa.Jest pyszna mięciutka i powtarzana na każdym grillu.

Zgłoś 06.06.2008 elcynka

hit kazdego tegorocznego grila:) pycha, ostatnio skusili sie na nia nawet wegetarianie. robilam bez gorczycy

Zgłoś 04.05.2009 Antek

Zbyszek, ratuj !

Mozesz mi powiedziec gdzie mozna kupic oliwę z zielonych oliwek ?

Zgłoś 23.03.2010 Marta

najlepszy przepis na karkówkę jaki znalazłam na necie po prostu pycha ,palce lizać