Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka duszona w kapuście kiszonej

Tekst i foto Wojtek z Torunia 04-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty180 min.?

Składniki:

kapusta kiszona, karkówka w plastrach, przyprawy do mięsa

Jak przyrządzić:

W naczyniu żaroodpornym na dnie ułóż ok. 3-cm warstwę kapusty kiszonej. Na niej połóż plastry karkówki przyprawionej uprzednio przyprawami do mięs (ja stosuję grillową). Karkówkę przykryj drugą warstwą kapusty. Na wierzch ziele angielskie, liść laurowy. Całość umieść w piekarniku w temp. ok. 180 st. C i po 3 godzinach gotowe.

Jak podawać?

Na gorąco z ziemniaczkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2006 ul@

czy nie trzeba dodac jakiegos tłuszczy?jesli karczeknie jeste zbyt tłusty kapusta moze sie przypalić ta na dnie...

Zgłoś 10.11.2007 Basia

ja przekładam jeszcze plastry mięsa / ananasem z puszki - i podlewam sokim z ananasów - polecam SMACZNEGO

Zgłoś 30.11.2008 Dorka

Wczoraj robiłam karkówkę w kapuście -super palce lizać .Miałam obawy żeby nie przypaliła się kapusta na spodzie i dodałam kilka plasterków słoninki .Goście byli zachwyceni potrawą .

... Pokaż więcej

Wczoraj robiłam karkówkę w kapuście -super palce lizać .Miałam obawy żeby nie przypaliła się kapusta na spodzie i dodałam kilka plasterków słoninki .Goście byli zachwyceni potrawą .

Zgłoś 25.12.2007 zybi

karkówkę w całosci przez 2-3 dni marynuje. Następnie przyprawiam silą i pieprzem, owijam nitką, wstępnie obsmażam , i wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 1,5 godz. Po tym czasie przykrywam karkówk... Pokaż więcej

karkówkę w całosci przez 2-3 dni marynuje. Następnie przyprawiam silą i pieprzem, owijam nitką, wstępnie obsmażam , i wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 1,5 godz. Po tym czasie przykrywam karkówkę kiszoną kapustą / kapusta przprawiona suszonymi grzybami/wcześniej namoczonymi/, cebulą, kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zapiekam jeszcze przez ok. 45 minut.

Zgłoś 26.02.2012

sprubujemy