Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka duszona w sosie pieczarkowym

Tekst i foto Kalbar 26-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

0,5 kg karkówki, 0,3 kg pieczarek, kostka rosołowa, 50 ml śmietany 12%, sól, pieprz, ostra papryka, vegeta, oliwa, mąka.

Jak przyrządzić:

Karkówkę pokroić na plasty grubości 1 cm, przyprawić i odstawić na około 2 godz. W międzyczasie obrać i pokroić pieczarki w kostkę. Podsmażyć na małej ilości oliwy. W garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, a następnie pieczarki. Mięso obtoczyć w mące i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni, następnie dorzucić do garnka z pieczarkami razem z tluszczem. Gotować na małym ogniu, gdy wody troszkę wyparuje, to dolać (oczywiście przegotowaną). Gdy mięso będzie już miękkie, zabielić śmietanką i zagęścić mąką. Sos, gdy jest taka potrzeba, doprawić.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem masła, pomidorem i dla ozdoby można potrawę na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.06.2007 Hajduczek

chmmmmm brzmi całkiem apetycznie chyba się skusze i zrobię na jutrzejszy obiad :)

Zgłoś 27.06.2007 Hajduczek

Po prostu poezja :), wyśmienite mięsko. Razem z pieczarkami przysmażyłam-udusiłam cebulę, reszta jak w przepisie.

Zgłoś 28.06.2007 Kalbar

Dokladnie tak samo zareagowalem jak to zrobilem,dlatego dziele sie tym wspanialym daniem,pozdrawiam

Zgłoś 29.06.2007 omo

Przepraszam, ile ma być tej wody.

Zgłoś 29.06.2007 Hajduczek

wystarczy 0,5litra (tyle co na jedną kostkę rosołkową).

Zgłoś 04.11.2007 Marcik

Właśnie dogotowywuje ziemniaczki, ja wrzuciłam surowe pieczarki z kostką do wody i przy odpowiedniej ilości mięska sosu nie trzeba już zagęszczać. Zapach super, smak rewelacja. Polecam :)

... Pokaż więcej

Właśnie dogotowywuje ziemniaczki, ja wrzuciłam surowe pieczarki z kostką do wody i przy odpowiedniej ilości mięska sosu nie trzeba już zagęszczać. Zapach super, smak rewelacja. Polecam :)

Zgłoś 25.05.2010 Doris

A można też małe młode ziemniaczki wrzucić od razu do mięska i wtedy jest pycha, a sos sam w sobie od gotujących ziemniaków się zagęści. Danie jednogarnkowe. Można tak z każdym gulaszem zrobic.... Pokaż więcej

A można też małe młode ziemniaczki wrzucić od razu do mięska i wtedy jest pycha, a sos sam w sobie od gotujących ziemniaków się zagęści. Danie jednogarnkowe. Można tak z każdym gulaszem zrobic.

Zgłoś 20.01.2010

też razem z pieczarkami podsmażyłam cebulkę. ogólnie obiad wyszedł pysznie :):) tylko zapomniałam natkę kupić, wtedy byłoby jeszcze lepiej:P