Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka grillowana z warzywami

Tekst i foto Kasia 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złprosty45 min.?

Składniki:

4 dość grube plastry karkówki,
4-5 cebul,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki keczupu,
sól, pieprz i słodka papryka do smaku,
2 ząbki czosnku,
4 duże plastry żółtego sera

Jak przyrządzić:

Karkówkę delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, odstawić na ok. 15 minut.
Cebulkę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na patelni z solą, pieprzem i słodką papryką. Ostudzić.
Poukładać na blasze (piekarnik z termoobiegiem) lub tacce (grill) plastry karkówki. Na wierzchu ułożyć podsmażoną cebulkę, posmarować po wierzchu majonezem i keczupem, kolejność dowolna. Wstawić do piekarnika na około 30 minut (opcja grill z termoobiegiem) lub położyć na grillu na około 20 minut. Pod sam koniec pieczenia na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster żółtego sera, podgrzewać, aż ser się roztopi.
Mięso najlepiej podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze. Ziemniaki, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior polane sosem maślanym lub delikatnym beszamelowym.

Uwagi:

Ulubiona potrawa mojego męża. Palce lizać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2006 Karola

Karkóweczka rewelacyjna. Faktycznie palce lizać a do tego bardzo łatwa do przygotowania. Takze jeśli ktoś ma ochotę na karkówkę w innym wymiaże powinien spróbować. Pozdrawiam i smacznego.

... Pokaż więcej

Karkóweczka rewelacyjna. Faktycznie palce lizać a do tego bardzo łatwa do przygotowania. Takze jeśli ktoś ma ochotę na karkówkę w innym wymiaże powinien spróbować. Pozdrawiam i smacznego.