Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka inaczej

Tekst i foto oLeNcJa 03-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

Karkówka, cebula, majonez, przyprawy (sól, pieprz, papryka - najlepiej ta Knorra do kruszenia, przyprawa do mięsa pieczonego, czosnek granulowany i inne wg uznania), olej.

Jak przyrządzić:

Mięso należy pokroić na kotlety i lekko je rozbić. Następnie przyprawić je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, przyprawą do mięsa pieczonego itd. Cebulę pokroić w plasterki, rozłożyć na kotletach - mniej więcej po dwa plasterki na plaster mięsa.
Teraz mięso powinno przejść przyprawami, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Następnie, gdy mięso przejdzie przyprawami, namoczyć je w oleju razem z cebulą i ułożyć je na blaszce bądź w naczyniu żaroodpornym.
Następnie należy każdy kotlet (z cebulą) posmarować majonezem - mniej więcej warstwą minimum ok. 0,5 cm. Mięso piec w piekarniku do czasu, gdy będzie gotowe. Należy pamiętać, by piec w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się nie spaliło. Smacznego!:)

Jak podawać?

Najlepiej z frytkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2007 Clue

A mnie to za bardzo nie wyszło...

Majonez się zrobił ajkis taki dziwny na wierzchu...

Może coś pokręciłam :)

Zgłoś 05.12.2006 martaaa

Świetne jedzonko, chociaż bardzo tłuste i kaloryczne. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Ja znam wersję z serem tzn. na cebulę plaster żółtego sera, na ser majonez. Przepis również z cz... Pokaż więcej

Świetne jedzonko, chociaż bardzo tłuste i kaloryczne. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Ja znam wersję z serem tzn. na cebulę plaster żółtego sera, na ser majonez. Przepis również z czarnej oliwki:)

Zgłoś 17.02.2008 effka

Polecam na cebulę a pod majonez położyć plaster żółtego sera !

palce lizać...