Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka marynowana

Tekst i foto ujmos 01-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---10 min.-

Składniki:

Karkówka, przyprawa do karkówki z firmy "prymat", olej.

Jak przyrządzić:

Trzeba pokroić karkówkę w plastry (lepiej cieńsze niż za grube). Do miseczki wlać olej "na oko" i dosypać przyprawę, żeby powstała w miarę gęsta masa. Każdy kawałek karkówki po kolei smarować, żeby karkówka pokryła się przyprawą. Odstawić do lodówki, żeby mięso skruszało od soli.

Uwagi:

Najlepiej marynować jeden albo dwa przed grillem wtedy jest super miękkie! Uwaga tak przyrządzona karkówka jest słona i ostra, nie dodawać żadnych innych przypraw, a już w żadnym wypadku soli! Na 1 kg karkówki osobiście potrzebuje 3 saszetki przyprawy. Cena zależy od ilości karkówki.

Czas przygotowania:

Piec według uznania. Często obracać. Wrzucić na ostry żar i opiec z zewnątrz, żeby z środka karkówki nie wytopiło się co najlepsze, wtedy będzie soczysta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.07.2010 o rzeszty

karkowka przyprawiona glutamianem sodu, dzieki :P

zal sie komromitowac i jeszcze taki 'przepis' podawac.