Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka na grilla

Tekst i foto Artur 19-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.średnia

Składniki:


2-2,5 kg schabu karkowego;

marynata:
4 ząbki czosnku,
szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia),
szklanka czerwonego wytrawnego wina,
przyprawa na grill (puszka).

Jak przyrządzić:

Marynata:
W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa.
Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie).
Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem.
Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą.

Jak podawać?

Bezpośrednio po upieczeniu. W dowolny, dostępny sposób.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2006 seweryn

olej pierwszego tłoczenia - słowko na czasie dla tych co nie mają oleju,

znajdz inny..

Zgłoś 23.05.2007 justyna

pyszne to jest szczególnie że czuc wino świetny pomysł

Zgłoś 16.07.2008 Andrzej

a może olej sojowy

Zgłoś 04.08.2008 Dorocik

Ale jesteście...przemilczę to.Ja wolę dodać olej z pierwszego tłoczenia,oliwę z oliwek...Nie ma co oszczędzać na jedzeniu ani na zdrowiu,nie wspomnę już o super doznaniach smakowych..Pozdrowieni... Pokaż więcej

Ale jesteście...przemilczę to.Ja wolę dodać olej z pierwszego tłoczenia,oliwę z oliwek...Nie ma co oszczędzać na jedzeniu ani na zdrowiu,nie wspomnę już o super doznaniach smakowych..Pozdrowienia dla autora przepisu:)

Zgłoś 26.08.2008 Sławek

do grilowania, a i do pieczenia ja daje olej ryżowy - super i nie traci właściwości w wysokiej temperaturze

Zgłoś 26.11.2009 maks

OK ,a gdzie do tego Żywiec lub Warka?

Zgłoś 22.08.2009 noirMarc

Dodałem do marynaty troche chili, i cebulkę. Karkówka wyszlła wyśmienita ;D