Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka na soli

Tekst i foto mkrejczy 04-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20-30 złśredni? min.?

Składniki:

Karkówka około 2,5 kg, przyprawy, sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, może być rozmaryn, sól w ilości mniej więcej odpowiadającej ilości mięsa.

Jak przyrządzić:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, w foremce wysypać sól na dno, równomiernie rozprowadzić, położyć mięso na sól. Warto mięso dzień wcześniej przyprawić i zostawić na minimum 24 godziny w lodówce. Mięso powinno być w piekarniku mniej więcej tyle godzin, ile waży. Warto przedłużyć o 1 godzinę, po mniej więcej 1 godz. warto zmniejszyć temp. piekarnika do 170 stopni. Mięso powinno się później poporcjować, sosy można zrobić niezależnie. Polecam sos borowikowy, najlepiej z zamrożonych borowików, pięknie pachna i są jak świeże.

Jak podawać?

Z sosem, ziemniakami i surówką.

Czas przygotowania:

Zależy od wagi karkówki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.12.2010

2.5 kg soli na 2.5 kg mięsa??????

Już chyba lepiej podać niemoczone śledzie :D

Zgłoś 15.04.2012

Słyszałam o takim przepisie , powinien być kilogram soli, bez uprzedniego nasolenia , pól godziny przed końcem pieczenia smaruje się mięso glazurą z musztardy i.......majonezu chyba. Nie miałam ... Pokaż więcej

Słyszałam o takim przepisie , powinien być kilogram soli, bez uprzedniego nasolenia , pól godziny przed końcem pieczenia smaruje się mięso glazurą z musztardy i.......majonezu chyba. Nie miałam odwagi spróbować,żeby tak zadziałać, siostra mówiła, że jest bardzo soczysta i pyszna