Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka

Tekst i foto rrruda 04-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

- 1/2 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 30 dag startego sera żółtego
- słoiczek majonezu Winiary (kwestia gustu, ja lubię najbradziej ten)
- sól, pieprz, majonez

Jak przyrządzić:

Karkówkę pociąć na plastry 1 - 1,5 cm, rozbić. Następnie posolić, popieprzyć z obu stron, wysmarować mięso czosnkiem (najlepiej prosto z wyciskarki) również z obu stron. Tak przygotwane mięso ułożyć na folii aluminuowej w naczyniu żaroodpornym lub zwykłej formie do ciasta. Teraz przykryć pokrojoną cebulką, startym serem i posmarować całość majonezem. Wsadzić do ciepłego piekarnika i piec minimum 40 minut w temp. około 180-200 stopni C.

Jak podawać?

doskonale smakuje z ziemniakami, frytkami

Uwagi:

Nie przestraszcie się, że podczas pieczenia cała potrawa będzie pływała w tłuszczu. To majonez. Ja w trakcie pieczenia po prostu wylewam to co się wytapia. Karkówka i tak ma w sobie trochę tłuszczyku, więc nie tak łatwo ją wysuszyć zbyt długim pieczeniem. Podałam wersję podstawową, ale można urozmaicić smak dodając różnych przypraw i ziół jakie się lubi. Ja w tym daniu skupiam się smakowo na czosnku i dodaję całą główkę, ale rozumiem, że czosnek w takich ilościach nie każdemu smakuje.

Czas przygotowania:

Piec należy 45-60 minut.
Im dłużej sie piecze, tym bardziej mięciutkie jest mięsko i naprawdę rozpływa się w ustach. Poza tym na wierzchu ten serek robi sie taki fajny chrupiący
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.04.2005 Pyza

Znakomita ta karkówka, chociaż majonez muszę robić własnoręcznie (mikser) bo po tych ze sklepu mam straszną wysypkę . Jeśli ktoś jeszcze tak ma niech się nie zniechęca bo TA karkówka warta jest ... Pokaż więcej

Znakomita ta karkówka, chociaż majonez muszę robić własnoręcznie (mikser) bo po tych ze sklepu mam straszną wysypkę . Jeśli ktoś jeszcze tak ma niech się nie zniechęca bo TA karkówka warta jest wyrzeczeń.

Zgłoś 15.11.2005 Agnieszka

Ja również przygotowuję karkówkę w ten sposób, tylko zamiast cebuli stosuję pokrojony w krążki por. Tez bardzo smaczne! A na dzisiejszy obiad przygotuję według Twojego przepisu

Zgłoś 10.08.2006 Moniczka

Karkówka przepyszna!!! Moja rodzinka zachwycona smakiem! Polecam każdemu!

Zgłoś 16.12.2006 Jagoda

Ja tez przyrzadzam karkoweczke ale nieco inaczej: Rozbijam plastry, smaruje keczupem, na kilka godzin wstawiam do lodowki. Potem (juz na blaszce) klade na to usmazone pieczareczki z cebulka, na ... Pokaż więcej

Ja tez przyrzadzam karkoweczke ale nieco inaczej: Rozbijam plastry, smaruje keczupem, na kilka godzin wstawiam do lodowki. Potem (juz na blaszce) klade na to usmazone pieczareczki z cebulka, na to zolty starty ser i lyzke majonezu. Tez pycha!

Zgłoś 04.01.2007 bilcia

pomóżcie szukam przepisu na karkówke z sosem cebulowo grzybowym moj meil bilcia 3@o2.pl przysyłajcie różne przepisy

Zgłoś 09.11.2008 arek

Moja karkowka

Kroje w plastry, ukladam warstwami w naczyniu zaroodpornym, przekladam cebula wycisnietym czosnkiem i przyprawami (wg uznania) i zalewam olejem slonecznikowym a nastepnie wk... Pokaż więcej

Moja karkowka

Kroje w plastry, ukladam warstwami w naczyniu zaroodpornym, przekladam cebula wycisnietym czosnkiem i przyprawami (wg uznania) i zalewam olejem slonecznikowym a nastepnie wkladam na 24h do lodowki. Po 24h odsaczam olej, dolewam odrobine wody i na ok 2h wkladam do piekarnika(180-200stopni). Pycha, mieso samo rozchodzi sie w ustach.

Zgłoś 20.04.2011

pycha tylko co potem