Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka po francusku

Tekst i foto reni 27-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty20 min.?

Składniki:

1/2 kg karkówki, 2 duże cebule, kilka dużych ziemniaków, 30 dag sera żółtego, średni słoiczek majonezu Pomorskiego

Jak przyrządzić:

Karkówkę tłuczemy na bardzo cienkie plastry, pieprzymy i solimy, po czym układamy na blachę. Na to położyć cebulke pokrojoną w plastry. Kolejna warstwa to ziemniaczki pokrojone w cienkie plastry, solimy je. Na to posypujemy starty ser, smarujemy to warstwą majonezu. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min.

Uwagi:

Pycha, danie sycące, można mieć w pogotowiu słodzone piwko lub winko czerwone.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2006 michal

Mam pytanie na karkówkę wszystkie składniki kładziemy i potem do pieca na 50min?

Zgłoś 30.07.2006 Anna

Czy dodajemy wode lub oliwe?

Zgłoś 07.10.2006 whisp

Polecam wszystkim - naprawde pyszne. Blaszke smaruje lekko oliwa przed polozeniem skladnikow. Majonezu nakladam niezbyt gruba warstwe, bo inaczej jest troszke mulace, no i na majonez wrzucam par... Pokaż więcej

Polecam wszystkim - naprawde pyszne. Blaszke smaruje lekko oliwa przed polozeniem skladnikow. Majonezu nakladam niezbyt gruba warstwe, bo inaczej jest troszke mulace, no i na majonez wrzucam pare oliwek, ananasow. smacznego

Zgłoś 11.11.2006 Ewik

Witam wszystkich. Ja ten przepis znam od kuzynki z Białorusi- tyle ze nie dodaje sie ziemniakow.(francuzi nie jadają ziemniaków w tej postaci) Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem, ponieważ pow... Pokaż więcej

Witam wszystkich. Ja ten przepis znam od kuzynki z Białorusi- tyle ze nie dodaje sie ziemniakow.(francuzi nie jadają ziemniaków w tej postaci) Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem, ponieważ powstaje on naturalnie z majonezu.Jest to bardzo kaloryczne danie i dośc specyniczne(nie dla wątrobowców),dlatedo należy je podawac z szłatkami, w których znajdą się pomidory.Smacznego wszystkim smakoszom.