Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka podlewana winem

Tekst i foto EWKA 19-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty90 min.?

Składniki:

- 0,5 kg karkówki (nacieramy ją przyprawami wedle uznania i pozostawiamy na godzinę),
- 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
- kilka plastrów boczku gotowanego lub wędzonego,
- 4 liście kapusty białej,
- marchewka,
- pół selera,
- cebula,
- 4 jabłka,
- vegeta,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szklanka białego wina,
- 3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić:

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem następnie układamy liście kapusty, na środek kładziemy karkówkę(wcześniej natartą przyprawami)dookoła układamy obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, między ziemniaki wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i seler posypujemy vegetą ,pokrojoną cebulę rozsypujemy po wierzchu dania następnie układamy plastry boczku i jabłka obrane pokrojone w ćwiartki,jabłka posypujemy cynamonem-przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy w temperaturze 200-220 ,po 30 min. podlewamy połową szklanki wina, po kolejnych 30 min. podlewamy resztą wina.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne z pokrywą, nóż, szklanka, deseczka.

Jak podawać?

Karkówkę po upieczeniu pokroić w plastry.

Uwagi:

Można dodać ząbek czosnku i wina wedle uznania. Boczek należy pokroić w grubsze plastry to się nie spiecze.

Czas przygotowania:

Piec do miękkości mięsa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2004 bez

Coz za pysznosc, az mi slinka leci :) Proponowalabym jednak zamiast vegeta, ktora zagluszy poszczegolne pyszne smaki (gdyz jest to sztuczny wspomagacz smaku) posypac przyprawami ziolowymi, sola... Pokaż więcej

Coz za pysznosc, az mi slinka leci :) Proponowalabym jednak zamiast vegeta, ktora zagluszy poszczegolne pyszne smaki (gdyz jest to sztuczny wspomagacz smaku) posypac przyprawami ziolowymi, sola i pieprzem :)

Zgłoś 27.02.2004 Ajwi

Racja! Vegecie i maggi mówimy nie!!!

Zgłoś 27.02.2004 Dominiga

Pychotka, bardzo ciekawa potrawa. Spróbuj jednak zastąpić vegetę czymś zdrowszym, może jakieś ziółka, ale każdy je tak jak lubi. Pozdrawiam.

Zgłoś 13.03.2004 agati

ciekawa jestem jakie zaproponujecie zamienniki zamiast vegety ??? maggi zastapić można lubczykiem ogrodowym i co dalej ?

Zgłoś 23.03.2004 EWKA

O!Widzę że wszyscy są przeciw vegecie ,można poprostu użyć soli ,a ziółek jak kto lubi.Zioła z pewnością zmienią smak.Jeśli ktoś eksperymentował z ziołami to czekam na opinie.

Zgłoś 29.08.2004 Aloalo

A czy mozna uzyc zamiast bialego-czerwonego wina?Czy to do siebie pasuje?

Zgłoś 06.09.2004 Agniecha

Przepis brzmi ciekawie a potrawa wydaje się apetyczna.Mam tylko pytanie:czy zamiast karkówki w całości można od razu pokroić ją w plastry?!

Zgłoś 07.09.2004 Agniecha

proszę o odpowiedź bo niestety jestem noga w kuchni i nie chcę zepsuć dania :)

Zgłoś 08.10.2004 Bogusia

Pamiętajmy jednaj, aby wino lekko podgrzać przed dolaniem w trakcie pieczenia. Inaczej może nam peknąć naczynie co oznacza klęskę tej potrawy. Wypróbowałam juz tę potrawę na moich gościach i byl... Pokaż więcej

Pamiętajmy jednaj, aby wino lekko podgrzać przed dolaniem w trakcie pieczenia. Inaczej może nam peknąć naczynie co oznacza klęskę tej potrawy. Wypróbowałam juz tę potrawę na moich gościach i byli zachwyceni!

Zgłoś 13.04.2005 konvalia25

agniecha!blagam nie kroj karkowki w plastry!:)caly ten przepis straci wtedy sens - karkowka upieczona w calosci jest bardziej soczysta.pozdrawiam

Zgłoś 25.05.2005 kondzio

Pyszne normalnie brAK słów takie dobre polecam każdemu przekonacie sie że warto

Zgłoś 18.11.2007 nowama

Male pytanko, czy powinien caly plyn z tej potrawy odparowac, czy nie?

Pozdrawiam