Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka teściowej

Tekst i foto Mariusz 23-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- Karkówka (ilość według indywidualnych potrzeb i możliwości).
- Gotowa zalewa do potraw z grilla (pikantna lub łagodna w zależności od upodobania) - do kupienia w każdym supermarkecie.
- Natka pietruszki.

Cebula

Jak przyrządzić:

Karkówkę podzielić na plastry około 1 cm grubości, dokładnie natrzeć zalewą, ułożyć w misce przekładając pietruszką i cebulą, zalać resztą zalewy (jedno opakowanie wystarcza na około 6 - 10 kotletów)Wstawić do lodówki na klilka godzin (4-5 w zupełności wystarcza)
Kotlety kłaść na bardzo gorący grill (bez tacek, bezpośrednio na ruszcie)Wystarczy około 5 - 6 minut z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu sprawdzić czy jest wypieczona, w razie potrzeby potrzymać 1-2 minuty dłużej.

Uwagi:

Ważne jest aby mięso kłaść na mocno rozgrzany ruszt i piec je nie zbyt długo. Mięso będzie naprawdę soczyste jeśli nie pozwolimy odparować wodzie ze środka kotletów, a można to uzyskać poprzez szybkie zapieczenie zewnętrznych stron kotleta. Ważne jest takrze aby mięso piekło się nad żarem a nie nad ogniem, każde pojawienie się ognia gasimy pryskając ze spryskiwacza wodą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.11.2004 Rofi

Tak przyrządzona karkówka będzie niestety twarda !

Poza tym, karkóweczkę oczywiście pieczemy NAD ogniem a nie nad żarem :)

I na koniec... "takrze" pisze się przez Ż

... Pokaż więcej

Tak przyrządzona karkówka będzie niestety twarda !

Poza tym, karkóweczkę oczywiście pieczemy NAD ogniem a nie nad żarem :)

I na koniec... "takrze" pisze się przez Ż

Zgłoś 26.11.2004 Anka

Nad ogniem to możesz sobie co najwyżej poskakać, karkówkę natomiast zawsze nad żarem !!!!!

Zgłoś 13.01.2005 robrus

czy to ważne z kim sie spi wazne zeby sie wyspac.

ja bedac za wielka woda kulem tam specjalne sosy do grilowania ich podstawowym skladnikiem jest miod ktory zakleja pory w miesie i mieso... Pokaż więcej

czy to ważne z kim sie spi wazne zeby sie wyspac.

ja bedac za wielka woda kulem tam specjalne sosy do grilowania ich podstawowym skladnikiem jest miod ktory zakleja pory w miesie i mieso jest bardzo soczyste można samemu sobie zrobic takie sosy wymieszac troche miodu z przyprawami mozna to zrobic na slodko lagodnie lub pikantnie polekam przed i po karczku zimne piwko

Zgłoś 01.03.2005 Lexprim

Uwazam ze kolega Robrus ma racje i fakt jest taki ze nic sie nie robi nad ogniem bo sie uwalniaja szkodliwe substancje dla organizmu Pozdrawiam

Zgłoś 06.04.2005 Baldu

Jak teściowa zje - no to jej zdrówko> Widać nie za bardzo ją lubi bo powinno być dla teściowej. Zdrówko Jej

Zgłoś 01.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Robrusie, swieta racja ale ja nie tylko przyprawy dodaje do miodu, tylko rowniez sporo sosu sojowego (Kikkoman). W takiej marynacie mozna kapac nie tylko karkowke, za ktora nie przepadam ale tez... Pokaż więcej

Robrusie, swieta racja ale ja nie tylko przyprawy dodaje do miodu, tylko rowniez sporo sosu sojowego (Kikkoman). W takiej marynacie mozna kapac nie tylko karkowke, za ktora nie przepadam ale tez delikatne udka cielece, kurze a nawet krewetki krolewskie. Swinek nie jadam, wole jak sa zywe, mile i madre.