Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka w marynacie z masłem czosnkowym

Tekst i foto funia 06-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8? złprosty10 min.średnia

Składniki:

Karczek - 1 kg, cebula, sos pomidorowy, oregano, czosnek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pokroić karczek na plastry grubości 0,5 cm i każdy naciąć kilka razy płytko w poprzek z obu stron. Posolić, popieprzyć i posmarować obficie przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W pojemniku układać na przemian: drobno pokrojoną cebulę posypaną oregano, sos pomidorowy,
plastry mięsa, na wierzch resztę sosu pomidorowego. Smażyć kotlety (razem z marynatą) ok. 10 min, co 2 min przewracając.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, patelnia

Jak podawać?

Podawać z masłem czosnkowym: masło rozgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać sól, pieprz, kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, oregano i zmieloną ostrą paprykę. Wszystko utrzeć i do lodówki, aby w zgrabnych kulkach dało się położyć na kotlecie. Można też (przy wyjątkowej okazji!) zrobić roladę z żółtego sera: drobno pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę i cebulkę dymkę dusić razem na oliwie. Ostudzić. Żółty ser roztopić w kuchence mikrofalowej i rozwałkować w kwadrat. Wzdłuż jednego boku ułożyć wałek z ostudzonej masy i zwinąć. Zawinąć roladę w folię aluminiową i potrzymać w lodówce. Podawać pokrojoną w 4-5-cm kawałki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2006 Ola

hmmm, jak podczas smażenia trzeba obracać, to co z ta cvebulą na spodzie? Czy aby na pewno opis przygotowania jest dobry?

Zgłoś 06.11.2006 hajduczek

brzmi smakowicie, wypróbuję przy janbliższej okazji kupienia karczku :)

Zgłoś 12.12.2006 funia

Opis przygotowania jest bardzo dobry-cebulce na spodzie nic złego się nie stanie! Natomiast możliwy jest inny kłopot:raz coś takiego gościom podasz i odtąd ,otoczona sławą ,będziesz musiała jej ... Pokaż więcej

Opis przygotowania jest bardzo dobry-cebulce na spodzie nic złego się nie stanie! Natomiast możliwy jest inny kłopot:raz coś takiego gościom podasz i odtąd ,otoczona sławą ,będziesz musiała jej wciąż próbować sprostać..Tak się już czas jakiś męczę i powoli zaczynam na tę sławę zasługiwać( w większości za sprawą przepisów z "czarnej oliwki")!

Zgłoś 03.02.2007 wiki

a jaki ma być ten sos pomidorowy? jakiś gotowy z torebki czy własnej roboty i jak go zrobić

Zgłoś 03.02.2010 ewa

danie baaardzo takie sobie, poza tym 10 min smażenia to gwarancja , ze mięso będzie niedostatecznie miękkie