Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka w miodzie i rumie

Tekst i foto Bocianka 08-03-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-około 20 złprosty45 min.-

Składniki:

1 kg karkówki,
2 łyżki miodu,
2 łyżki rumu białego,
sok z połówki cytryny wyciśnięty,
opakowanie przyprawy do grilla-Kamisa( może być inna np Prymat),
2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić:

Karkówkę kroimy w plastry, pozostałe składniki mieszamy ze sobą, powstanie zalewa, mięso wymieszać z zalewą i odstawić najlepiej na 12 - 24h. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, poukładać plastry karkówki i piec około 40 minut.
Mięso jest kruche i smaczne:)))
SMACZNEGO!!!!

Potrzebne przybory:

Piekarnik:)

Jak podawać?

Podaje do tego michę surówki np. sałata lodowa, kukurydza, pomidor, ogórek, pietruszka,,można z frytkami.

Uwagi:

Ja dodatkowo rozbijam plastry karkówki przed włożeniem do piekarnika, żeby nie były zbyt grube.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2008 ,

pyszna jest też z grilla,muszą być dosyć cienkie plastry

Zgłoś 14.10.2010 skarbiczek

Właśnie robie ta karkweczke i jest calkiem super i soczysta tylko ze ja nie dodaje do tego wina tylko miod i cytryna oraz przyprawy.Wszystko mieszam i maczam ta karkweczke w tym sosie i daje do ... Pokaż więcej

Właśnie robie ta karkweczke i jest calkiem super i soczysta tylko ze ja nie dodaje do tego wina tylko miod i cytryna oraz przyprawy.Wszystko mieszam i maczam ta karkweczke w tym sosie i daje do piekarnika na 200C i pieke ja 40 min.Tylko wczesniej smaze ja troche na patelni jakies 5 min a potem dopiero do piekarnika. Jest przepyszna życze wszystkim Smacznego

Zgłoś 18.06.2013 gość

That really captures the spirit of it. Thanks for potsing.