Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka w pierzynce

Tekst i foto Zefirka 13-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6ok. 20 złprosty90 min.duża

Składniki:

Karkówka ok. 1 kg, śmietana 30% słodka, zupa w proszku cebulowa - najlepiej Knorr, sól do zmiękczania mięsa, pieprz, olej do obsmażenia

Jak przyrządzić:

Kroimy karkówkę jak na kotlety, posypujemy solą zmiękczającą mięsko i oprószamy pieprzem, wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa karkówkę, obsmażamy mięsko na patelni, a następnie układamy na blaszce. W międzyczasie miksujemy śmietanę z zupą cebulową, smarujemy na wierzchu poukładaną karkówkę i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny (ew. aż się góra zarumieni):) Smacznego!!!

Jak podawać?

Z ziemniakami pieczonymi, ryżem, kaszą jęczmienną, ja ostatnio podawałam z ryżem i warzywami. Bardzo smaczne, polecam:)!!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2008 jezioranka

dobra ta karkówka

Zgłoś 25.07.2008 Lulek

Sam karczek niezły,ale z tą śmietaną,to mi niezłe buldrygi wyszły ;)