Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka w sosie porowo-śmietanowym z czerwonym winem

Tekst i foto Perpetua 17-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złprosty40-50 min.?

Składniki:

Karkówka pokrojona w dość duże plastry grubości 1,5 cm (mogą być grubsze - ilość zależy od liczby porcji), duży por, pół szklanki kwaśnej śmietany (18%), 1 duża cebula, wino półsłodkie czerwone ok. 4 łyżek, sól, pieprz, pietruszka mrożona lub świeża.

Jak przyrządzić:

Plastry karkówki rozbić jak na kotlety schabowe, obsypać solą i pieprzem. Podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka, a pora w talarki. Gdy mięso będzie już przyrumienione, dodać cebulę i przykryć. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Gdy cebula będzie już podduszona, dodać pora i także poddusić (bez dodawania wody) ok. 10-15 min w zależności od tego, czy por będzie świeży, czy nie. Gdy por zrobi się miękki i wypuści soki, dodać 2 łyżki wina. Znów dusić ok. 10 min. Rozrobić śmietanę z wodą, tak żeby straciła gęstość i się nie zwarzyła. Wody dodać ok. 1/3 szklanki. Wlać śmietanę do powstałego już sosu. Dodać pietruszkę (według uznania, chodzi o to, by dodała aromatu i smaku) i 2 łyżki wina. Dusić tak około 10-15 min, chyba że mięso będzie twarde, to dłużej. Na koniec zaklepać to łyżką mąki rozrobionej w wodzie, żeby sos zrobił się gęsty.

Jak podawać?

Z młodymi ziemniakami lub z ryżem. Choć uważam, że ten sos pasuje do wszystkiego.

Uwagi:

Wszystko robić na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Chodzi nam przeciez o duszenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2007 perpetua

zielona oczywiście. chodzi o nać

Zgłoś 18.05.2007 Klementyna

Pyszne! Wino dodało pieknego aromatu a pietruszka złagodziła smak.... polecam. Naprawde ekstra

Zgłoś 20.05.2007 wiki

pietruszka zielona czy w korzeniu ma być?

Zgłoś 11.11.2008 żabkaa

Super karkówka, lepszej nie jadłam. Polecam, mięsko wyszło mięciutkie, a sosik akasmitny. Mąż oszalał!! :)

Zgłoś 02.02.2008 Bapsi

normalnie nie jadłam lepszej!!

wyszła mi rewelacyjna

po prostu niebo!!

Zgłoś 12.03.2010 jaaga

Chyba wino półwytrawne, a nie półsłodkie.