Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Karkówka Wiesława

Tekst i foto kucharz Wiesław 26-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-525 złśredni90 min.?

Składniki:

1 kg chudej karkówki (o jasnym odcieniu, znaczy, że mięso z młodej świnki), duża cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, ziemniaki, pietruszka lub koper, śliwki z octu (sam robię jesienią zaprawy)

Jak przyrządzić:

Mięso położyć na desce, pokulać je trochę, mocno uciskając dłońmi. W części przekrojowej naciąć długim i wąskim nożem otwór (kieszeń), nie przebijając na długość ani na szerokość kawałka. Osolić wewnątrz i na zewnątrz, do środka wsypać majeranek (1 łyżeczka), wcisnąć kawałki cebuli i czosnku, zamknąć kieszeń szpilą, by cebula nie wypadła. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kawałek dookoła, a potem do piekarnika na ok. 1,5 godz., dolewać wody co jakiś czas. Gdy mięso "dochodzi", wstawić ziemniaki (z wody lub smażone, mogą być też w mundurkach), na stół wystawić naczynia i sztućce, do miseczek włożyć śliwki z octu (robię połówki, bez pestek, z zalewy nie korzystam z uwagi na ocet, tylko skrapiam wyłożone śliwki). Gotowe mięso kładę na półmisek i kroję na plastry, okładam śliwkami z octu dla dekoracji, ziemniaki obsypuję zieleninką (uwielbiam!), zapach jest fantastyczny, moja karkówka znana jest wśród znajomych i w rodzinie. Do tego pasuje zupa ziemniaczana (ale koniecznie gotować ją z zielonymi liśćmi selera (zapach i smak!), ja siekam natkę selera i zamrażam na zimę).

Jak podawać?

Do tego dania podaję czerwone wino półwytrawne lub wytrawne (węgierskie, włoskie lub hiszpańskie).

Uwagi:

Ważny jest dobór mięsa, wytrawny kucharz spojrzy na mięso i widzi, do czego ono się nadaje. Tu musi być piękna, jasnoczerwona, chuda karkówka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.03.2006 lalapupu

wiesiu jestes gosc :) prawdziwe powazne przepisy dla smakoszy sa na tym forum zadkie a cenne, takze dziekuje w imieniu swoim i wszystkich, ktorzy Twoja pyszna karkoweczke sporzadza i spozyja.

Zgłoś 28.03.2006 lalapupu

wkurzona, chcialas podjac jakis temat, czy sie tylko wpieprzyc? a owszem, lubie dodawac tutaj swe komentarze, w koncu po to jest na nie miejsce. z takich komentarzy ludzie moga cos wyniesc, lub ... Pokaż więcej

wkurzona, chcialas podjac jakis temat, czy sie tylko wpieprzyc? a owszem, lubie dodawac tutaj swe komentarze, w koncu po to jest na nie miejsce. z takich komentarzy ludzie moga cos wyniesc, lub porownac wnioski, lub uscisclic niepewnosc ... nie ma sie co za wczasu wkurzac ;)

Zgłoś 18.05.2006 kucharz Wiesław

ależ urocza Lalapupu i niepotrzebnie Wkurzona, po co te docinki; to miłe, że przeglądacie i komentujecie propozycje; mam nadzieję, że mój przepis spełnił się w waszej kuchni? I smakował?

... Pokaż więcej

ależ urocza Lalapupu i niepotrzebnie Wkurzona, po co te docinki; to miłe, że przeglądacie i komentujecie propozycje; mam nadzieję, że mój przepis spełnił się w waszej kuchni? I smakował?

Zgłoś 11.11.2006 Ewik

Wiesiu- karkowa paluchy lizać. Na swieta jako farsz dodam sliwki z morelami. Czy masz jakies wskazówki??

Zgłoś 08.04.2007 Ania

mysle Wiesiu ze nie zawarles w tym przepisie kilku waznych uwag jesli chodzi o postepowanie przy takim miesku i jego pieczeniu, efektem jest przepis ktory dla laika nie przyniesie tak spektakula... Pokaż więcej

mysle Wiesiu ze nie zawarles w tym przepisie kilku waznych uwag jesli chodzi o postepowanie przy takim miesku i jego pieczeniu, efektem jest przepis ktory dla laika nie przyniesie tak spektakularnego efektu jak dla "wprawionego kucharza" :)

pewnie chciales sie podzielic super przepisem ale nie do konca oparles sie pokusie ujawnienia pewnych "drobnych" ale...

No coz, ja Twojego przepisu ulepszac przecierz nie bede, mysle ze jestes jednym z tych kucharzy ktorzy potrafia z prostych rzeczy zrobic dzielo sztuki, i prosilabym bardzo o wiecej Twoich sekretnych przepisow, moga byc nie do konca dokladne, dopiero ucze sie gotowac ale juz co nie co wiem i moze sie domysle niedomowien

pozdrawiam

Zgłoś 05.05.2007 ;]

Karkowka przez 1,5 godziny w piekarniku ?! Chyba na 50 C :|