Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka z grilla (a la Tadeusz)

Tekst i foto TADEUSZ 17-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-10? złprosty? min.?

Składniki:

1 kg karkówki,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
4-5 łyżek octu balsamicznego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
2 ząbki czosnku – spore (roztartego z solą),
sól, pieprz, ostra papryka (lub chili, sos Tabasco) oczywiście do smaku,
tymianek świeży,
melisa świeża

Jak przyrządzić:

Karkówkę pokroić na porcje i lekko rozbić, następnie posypać przyprawami i zalać oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Pozostawić pod przykryciem na 24 godz., od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą.
Opiekać na grillu najpierw stroną z przyprawami, następnie obrócić na tzw. grzbiet, a stronę opieczoną z ziołami posmarować obficie kozim serem.

Uwagi:

Podawać z pomidorami grillowanymi, z ziołami prowansalskimi obłożonymi kozim serem i pieczywem.
Pomidory rozciąć na połowę – wyciąć nasady gniazd nasiennych i posypać solą, pieprzem i obficie ziołami prowansalskimi. Odstawić na pół godziny.

Czas przygotowania:

Po wyjęciu z marynaty piec na grillu, polewając sosem, jaki utworzyła marynata ok. 5-6 min. Na ostrym grillu z każdej strony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 nitkA

Ocet Balsamiczny

Oryginalny produkt pochodzący z włoskiego regionu Modeny, słynącego z najlepszych octów balsamicznych. Powstaje z moszczu winogron, poddanego procesowi naturalnej ferment... Pokaż więcej

Ocet Balsamiczny

Oryginalny produkt pochodzący z włoskiego regionu Modeny, słynącego z najlepszych octów balsamicznych. Powstaje z moszczu winogron, poddanego procesowi naturalnej fermentacji. Dzięki leżakowaniu kolejno w beczkach z dębu oraz kasztanowca uzyskuje zharmonizowany bukiet smakowy. Stanowi szlachetny dodatek do sałat, marynowanych warzyw i mięs oraz dań z kuchni włoskiej.

Zgłoś 17.02.2006 Nata

przepis może być super,ale jaki to jest ocet balsamiczny???

Zgłoś 19.02.2006 myshka214

odnosnie tego octu balsamicznego, w kazdym miescie jest sklep w którym mozna znaleść najdziwniejsze rzeczy. Pytasz o ocet balsamiczny i napewno go gdzies dostaniesz. A co do przepisu to musi su... Pokaż więcej

odnosnie tego octu balsamicznego, w kazdym miescie jest sklep w którym mozna znaleść najdziwniejsze rzeczy. Pytasz o ocet balsamiczny i napewno go gdzies dostaniesz. A co do przepisu to musi super smakować ta karkówka. Mniam Mniam

Zgłoś 29.04.2006 kregiel

napewno to jest super bo to karkówka

ja robie ją w soku malinowym i ziolach z dodatkiem wina czerwonego

Zgłoś 27.06.2006 kasito

ocet balsamiczny włoski czasem ma na metce Aceto Balsamico - w sumie brzmi podobnie :)))

Zgłoś 30.07.2006 Zet

Tadeuszowy przepis na karkówkę jest prawie dokładnie taki sam, jak mój. Zaintrygowała mnie obecność koziego sera. Trzeba będzie wypróbować.

Zgłoś 30.07.2006 Zet

Tadeuszowy przepis na karkówkę jest prawie dokładnie taki sam, jak mój. Zaintrygowała mnie obecność koziego sera. Trzeba będzie wypróbować.

Zgłoś 18.02.2007 p

zemsta bagien sam jesteś łoś

Zgłoś 23.04.2007 muski

Drodzy Państwo- przepis jest dobry z powodzeniem stosuje podobne wariacje nie ma balsamico to cytryna i worcester - dodaję lawendę, swieże zioła - ale posypuję solą zmiękczającą ..i marynuje w ... Pokaż więcej

Drodzy Państwo- przepis jest dobry z powodzeniem stosuje podobne wariacje nie ma balsamico to cytryna i worcester - dodaję lawendę, swieże zioła - ale posypuję solą zmiękczającą ..i marynuje w lodówce 3 dni pod folią -(wiem wariat) ale wtedy jest super krucha a jak smakuje to zostawiam Państwu

Zgłoś 25.05.2007 Lee

Nie chce sie czepiac ale w zyciu nie widzialem aby karkowke marynowac w oleju....

Po drugie ocet balsamiczny raczej dodalbym podczas grilowania, kazdy plasterek po troszku - pod wplywem t... Pokaż więcej

Nie chce sie czepiac ale w zyciu nie widzialem aby karkowke marynowac w oleju....

Po drugie ocet balsamiczny raczej dodalbym podczas grilowania, kazdy plasterek po troszku - pod wplywem temperatury gestnieje i robi sie lekko slodkawy - smak rewelacja.