Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karkówka z jogurtem

Tekst i foto Lozinkowa 10-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty30 min.?

Składniki:

Karkówka, ostra papryka, słodka papryka, jogurt naturalny, bazylia (najlepiej świeża), czosnek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Karkówkę kroimy na plastry, solimy i odkładamy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy po 2 łyżeczki każdej papryki, wyciskamy do środka 3 ząbki czosnku, na jak najmniejsze kawałeczki drzemy bazylię i również wrzucamy do jogurtu. Do tego jeszcze dodajemy łyżeczkę pieprzu. I mieszamy. Karkówkę układamy w naczyniu i dokładnie polewamy gotowym jogurtem, tak by obtoczył całe mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po jakichś 3 godzinach można wrzucać na ruszt, ale najlepiej, żeby mięso poleżało przez całą noc z resztą składników.

Potrzebne przybory:

grill

Jak podawać?

Z czym kto lubi.

Uwagi:

Wrzucać na mocno nagrzany grill i pilnować, żeby nic się nie przypaliło.

Czas przygotowania:

15 minut na przygotowanie i drugie tyle na grillowanie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2008 monica

wyprobowalam ten przepis i uwazam ze jest calkiem calkiem ale nie wykwintny .jogurt nadaje kruchosc miesu ale posmak kwasnosci kto lubi taki smak serdecznie polecam. zawodowy kuchaz