Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karmelowe ciasteczka

Tekst i foto Danka Daniłowska 21.08.2013

Przygotowanie domowego deseru to nie tylko sprawienie przyjemności sobie i bliskim, ale także sposób na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia. Mamy słabość do słodkości i lubimy zachwycać nimi najbliższych, często taki deser jest zwieńczeniem domowego obiadu i okazją do swobodnej pogawędki. Karmelowe ciasteczka to chrupiące ciasto na bazie białek, słodki karmel i świeżo ubita śmietana.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
419 złśredni75 min.wysoka

Składniki:

5 białek, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 20 dag gotowego karmelu, 200 g śmietany kremówki, kilka borówek lub innych owoców, 2 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni około godziny, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Ciasto wystudzić i za pomocą szklanki lub innego naczynia wyciąć krążki. Śmietanę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Każdy krążek posmarować karmelem, udekorować ubitą śmietaną i borówką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.